Verkeersinfarct dreigt Technologiepark Zwijnaarde zuur op te breken

voka1cDe gebrekkige ontsluiting van de site waar het Technolopgiepark in Zwijnaarde gevestigd is, zorgt elke avond voor grote verkeersellende en enorme frustraties bij honderden werknemers. Onder meer Universiteit Gent, FlandersBio en VOKA  dringen bij de ministers Ben Weyts van mobiliteit en Philippe Muyters van innovatie en economie aan op snelle actie in de vorm van een invoegstrook. “Anders dreigen investeringen en jobs verloren te gaan”, klinkt het.

Het wetenschapspark in Zwijnaarde is een van de toonaangevende industriële en wetenschappelijke clusters in Europa, met bedrijven en onderzoekscentra in de domeinen van life sciences, materialen en ICT.

Op de site zijn 45 high tech startups gevestigd. Ook de R&D labo’s van toonaangevende internationale bedrijven zoals  BASF, Bayer Cropscience, Syngenta, Fujirebio, Arcelor OCAS, Daikin, TP Vision en Huawei zijn er gevestigd.  In totaal werken momenteel 2.800 werknemers op de site waarvan de helft in de life sciences, 1.000 onderzoekers in het materiaalonderzoek en 400 in de ICT sector.

“De verkeerssituatie rondom de site is echter ronduit problematisch en zorgt met name samens voor wachttijden van een half uur tot drie kwartier om op de omringende R4, N60 of E40 te geraken. Het gevolg is dat jonge ouders steeds vroeger moeten vertrekken om hun kinderen op tijd te kunnen afhalen, wat tot enorme economische schade leidt.  Bestaande
bedrijven dreigen weg te trekken, nieuwe investeerders worden afgeschrikt door het verkeersinfarct en dat kan de aantrekkingskracht als cluster doen verminderen”, zegt
de Gentse schepen van innovatie Christophe Peeters.

“De R&D samenwerking tussen de 11 internationale ondernemingen, 45 beloftevolle hightech
bedrijven werken en 7 aanwezige onderzoeksinstellingen waaronder gerenommeerde
onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent, VIB, IMinds en IMEC in domeinen van biotech,
materialen, micro-elektronica en ICT creëert een uniek innovatie ecosysteem dat niet enkel onze wetenschappelijke output versterkt maar ook leidt tot radicale innovaties. De aanwezige incubatoren en acceleratoren zitten vol. Vele van de aanwezige bedrijven hebben groeiplannen. We krijgen vragen van zeer interessante R&D intensieve bedrijven om zich heel dicht bij de universitaire labo’s en innovatieclusters, op het wetenschapspark, te mogen vestigen. We plannen samen met onze partners nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen en een tweede site van het wetenschapspark op een terrein 3 km verder. Die plannen zijn slechts realiseerbaar indien op zowel korte termijn als op lange termijn mobiliteitsoplossingen worden uitgewerkt en zo snel mogelijk geïmplementeerd”, geeft professor Freddy Mortier, vicerector van de Universiteit Gent, aan.