Het contract heeft een potentiële waarde van 3,6 miljoen euro en implementeert het European Space Hackathons & Mentoring programma uit naam van de Europese Commissie. Het bestaat uit een reeks van 2 hackathons in 2021 en nog eens 4 hackathons in de volgende 2 jaar na verlenging van het contract. Het is de eerste stap binnen het Competitive Space Start-ups for Innovation (CASSINI) initiatief van de Europese Commissie om het aantal start-ups te laten groeien dat innovatieve Europese ruimtevaarttechnologieën succesvol commercialiseert.
Elke hackathon vindt gelijktijdig plaats op tot wel 10 locaties. Om de hackathons en begeleiding te organiseren, rekenen Verhaert en SpaceTec Partners op de steun van lokale organisatoren. Voor hen is dit een geweldige kans om toe te treden tot de fascinerende markt van ruimtevaart-gebaseerde innovatie en ondernemerschap.
Slaagkansen verhogen en groei versnellen
Het CASSINI-initiatief zal de slaagkansen vergroten van start-ups in de ruimtevaartindustrie dankzij technische en zakelijke ondersteuning. Aan de andere kant zal het hun groei en schaalvergroting versnellen door meer private investeerders aan te trekken. CASSINI stroomlijnt bestaande en ondersteunt nieuwe initiatieven om innovatie en start-ups te ondersteunen.
Commercialisatie van Europese ruimtevaarttechnologieën bevorderen
Innovatie en ondernemerschap ondersteunen binnen de Europese ruimtevaartsector ligt Verhaert Masters in Innovation en SpaceTec Partners na aan het hart. Thomas Tanghe, Partner bij SpaceTec Partners: “De nieuwe CASSINI-hackathons zullen voortbouwen op de erfenis van innovatieprogramma’s die onze bedrijven gezamenlijk hebben geïmplementeerd voor de ruimtevaartsector, zoals Copernicus Accelerator en Point.IoT. Samen kijken we ernaar uit om onze inspanningen voort te zetten en zowel het bewustzijn als acceptatie van gebruikers te bevorderen die componenten van Europese ruimtevaartprogramma’s succesvol toepassen.”
Sam Waes, programmamanager OpenLab bij Verhaert Masters in Innovation, voegt toe: “We willen de CASSINI hackathons integreren in een relevant ruimtevaart-ecosysteem. We hebben ervaring met doelgroepen bereiken binnen én buiten de ruimtevaartsector, die actief zijn in meerdere professionele domeinen met een ruime geografische dekking in Europa. Tijdens de hackathons willen we menselijke interacties stimuleren en start-ups toegang geven tot een grote vijver van mentoren.”