shutterstock_drone

Vergeet ook uw gebouw niet te beschermen tegen cyberaanvallen

ZELE - Afgelopen dinsdag werd Belnet getroffen door een nooit geziene cyberaanval. In ons land komen cyberaanvallen almaar meer voor en de gevolgen zijn vaak niet te overzien. Naast hardware en software, kunnen ook gebouwen beschermd worden tegen cyberaanvallen. Het bedrijf Vianovix uit Zele heeft een toepassing ontwikkeld om gebouwen af te schermen en zo hackers op afstand te houden. “Met onze onzichtbare elektrisch geleidende coating maken we het voor hackers moeilijker om binnen te dringen via het gebouw”, stelt ir. Luc Michiels van Vianovix.

Steeds meer bedrijven en organisaties willen zich optimaal beschermen tegen hackers die het gemunt hebben op hun bedrijfsinformatie. Het fors toegenomen telewerk brengt nieuwe problemen en uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van netwerkbeveiliging. In het FMEC-lab van KU Leuven campus Brugge doet men specifiek onderzoek naar de interactie van elektronische apparatuur op elektromagnetische straling en de beveiliging er van.

Prof. dr. ir. Johan Catrysse: “Cybercriminelen proberen almaar vaker vanop slechts enkele honderden meters afstand in te breken op het netwerk van een bedrijf om zo toegang te krijgen tot bepaalde elektronica en gegevens. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Via eenvoudige software kunnen ze netwerksignalen opvangen, een computerscherm capteren en gegevens dupliceren. Je hoeft heus geen bolleboos te zijn om de systemen van een bedrijf te saboteren, zonder sporen na te laten.”

Geleidende film als efficiënte beveiligingsoplossing

Deze techniek van cyberaanvallen is vrij recent en blijft vaak onder de radar. Toch zijn de gevolgen bij zo’n aanval niet te onderschatten. “Doordat we veel afhankelijker zijn geworden van draadloze communicatie, is onze elektronische apparatuur ook kwetsbaarder geworden. Via zulke gerichte IEMI-aanvallen kunnen telecommunicatie- en energienetwerken grondig verstoord worden. Vaak zijn kritische sectoren, zoals financiële instellingen en ziekenhuizen, het doelwit. En onze bestaande infrastructuur bevat daar spijtig genoeg te weinig beveiliging tegen.”

In samenwerking met KU Leuven heeft Vianovix, producent van innovatieve beveiligingsfilm, nu een raamoplossing ontwikkeld die radiofrequente straling tegenhoudt om op die manier het gebouw en de elektronische apparatuur optimaal te beschermen. “Uit studies is gebleken dat ramen een kritiek punt vormen en amper straling tegenhouden. Onze Spylock-coating is speciaal ontworpen om de transmissie van elektromagnetische straling van buitenaf te verminderen. Vergelijk het gerust met een folie die je aan de binnenkant van een microgolfoven hangt. Alleen is onze film volledig transparant en laat ze voldoende licht door”, stelt ir. Luc Michiels van Vianovix.

Toekomstgericht nadenken

Met deze eerste shielding-toepassing richt Vianovix zijn pijlen vooral op de kantoormarkt en overheidsorganisaties, die over gebouwen met grote glaspartijen beschikken. “Met de komst van 5G en meer IoT-toepassingen zullen hackers over een nog performanter netwerk beschikken. Nu is het moment dus aangebroken om onze infrastructuur voor te bereiden op deze nieuwe vorm van cybercriminaliteit. Door de coating op bestaande ramen aan te brengen of als tussenlaag te integreren in nieuwe beglazing kunnen we snel en eenvoudig de gebouwenschil versterken”, aldus ir. Luc Michiels.