Terwijl Gent nog kreunt onder de politieke gevolgen van het spraakmakende faillissement van Optima, is ook de Brexit bij de kleine en middelgrote bedrijven hard aangekomen.
De ondernemersorganisatie NSZ vroeg daarom meteen na de bekendmaking van het resultaat van het Britse referendum of ondernemingen die door de Brexit in moeilijkheden kunnen geraken terecht zouden kunnen bij de Brexit-werkgroep die de federale regering heeft opgericht en die onder leiding staat van Graaf Paul Buysse.
Daarnaast raadt de ondernemersorganisatie de EU aan om grondig te bezinnen waarom er in zoveel lidstaten ongenoegen heerst tegenover Europa. “Ook heel wat ondernemers hebben het moeilijk met maatregelen die Europa doordrukt”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws (foto). “Europa houdt daarbij te weinig rekening met de micro-ondernemingen en de kleinere kmo’s.”
Volgens NSZ zal de Brexit een stevige impact hebben op de vele Vlaamse kleine en middelgrote ondernemingen die handel drijven met Groot-Brittannië, de vierde exportmarkt voor Vlaamse bedrijven. Sowieso breekt voor die bedrijven nu een periode van onzekerheid aan die mogelijk ernstige gevolgen kan hebben. Zeker daarom vraagt NSZ dat bedrijven die exporteren naar Groot-Brittannië nu terecht kunnen bij de Brexit-werkgroep van de federale regering om er advies en ondersteuning te krijgen.
Of de Brexit daadwerkelijk tot nieuwe faillissementen zal leiden is natuurlijk niet zeker, maar het is een feit dat ondernemingen met veel tegenwind moeten blijven kampen, onder meer als gevolg van veranderende reglementeringen, absenteïsme bij de medewerkers en een zware fiscale druk.
Vorige week gingen in Oost-Vlaanderen opnieuw een kleine dertig bedrijven failliet, waaronder een vastgoedbedrijf uit Ronse en een decoratiegroothandel uit Aalst.
De volledige lijst vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.