Familiebedrijf Van Hoecke uit Sint-Niklaas, gespecialiseerd in functioneel meubelbeslag, heeft op 23 juni in de Gentse Handelsbeurs de titel “Best Belgian Maker” in de wacht gesleept.
In de categorie “Most Promising Maker” ging de bekroning naar SwitchGear Company uit Nevele, een toekomstgerichte en innovatieve producent van middenspanning schakelmateriaal. De prijzen zijn een nieuw initiatief van ondernemersorganisatie Unizo en DHL Express, die de maakindustrie in België een attractief forum willen bieden en het belang van duurzame en innoverende maakbedrijven voor onze economie willen onderstrepen.
De Belgian Maker Awards worden uitgereikt aan Belgische maakbedrijven die uitblinken op vlak van toekomstgerichte en duurzame lokale productie.
“Van Hoecke combineert exportgerichte innovatie en duurzame maaktechnologieën bij de productie van onder meer lades met kwalitatief meubelbeslag”, zo luidde het donderdag in de motivatie van de jury, “Om mee te gaan met de tijd en zijn vooraanstaande positie in de branche te behouden, voerde Van Hoecke de afgelopen jaren heel wat innovaties door. De lades worden online geconfigureerd en zonder tussenkomst van een handelspartner rechtstreeks tot bij de klant geleverd.”
Peter Van Hoecke, CEO van Van Hoecke is opgetogen om deze award te mogen ontvangen: “We zetten sterk in op de maakindustrie en geloven dat daar de opportuniteiten liggen voor de Belgische bedrijven. Door ons te specialiseren, te blijven innoveren en de kaart te trekken van hightechproductie en mass customisation, hebben we belangrijke troeven in handen tegenover landen die produceren tegen lagere (loon)kosten. Bovendien nemen we zo een grote voorsprong op de rest van de markt”.
SwitchGear Company (SGC), dat als meest veelbelovende maakbedrijf uit de bus kwam, verovert dan weer de wereld als producent van middenspanning schakelmateriaal: “SGC is een snelgroeiend Belgisch bedrijf dat veel tijd steekt in Onderzoek & Ontwikkeling om de klanten nog beter te dienen. Het bedrijf exporteert wereldwijd naar klanten in Europa, Afrika, Oceanië en Amerika. Daarbij werken ze met een virtuele showroom om hun product toe te lichten”, aldus de jury.
“Momenteel is het bedrijf bijzonder actief in Zuid-Amerika, Australië, Rusland en Tsjaad”, zegt exportmanager Stijn De Weirdt. “Gezien de producten van SGC internationaal zijn goedgekeurd volgens de IEC-normen, is er in heel de wereld potentieel voor.”
“Dankzij deze maakbedrijven kan onze economie groeien en wordt er lokale welvaart gecreëerd”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Daarom moeten we niet alleen onze bestaande maakbedrijven koesteren, we moeten ook volop ondersteuning bieden aan nieuwe startups in de maaksectoren. Unizo wil zich daartoe alvast engageren.”