thumbnail_VDB GENT FOTO 1

Van den Braembussche bouwt nieuwe vestiging op voormalige site Kompass Klub

GENT/EEKLO - Van den Braembussche is een familiale bedrijvengroep uit Eeklo die actief is in de handel in bouwmaterialen en in de productie van stortbeton. In september openen ze een 7de vestiging in de Ottergemsesteenweg Zuid te Gent (nabij de Ghelamco-arena), op de site waar tot voor kort de Kompass Klub gehuisvest was. De internationaal befaamde Techno-club verhuist na 5 jaar naar een nieuwe, nog onbekende, locatie.

Van den Braembussche: “Op 13.000 m² willen we alle bouw- en renovatiematerialen, alsook alle aannemersmateriaal aanbieden. In een nieuwe mengcentrale zullen we ook gestabiliseerd zand en chape produceren. We richten ons tot de stadsmarkt, die heel dikwijls op renovatie is georiënteerd, maar willen met deze bijkomende vestiging ook ons netwerk in Vlaanderen versterken om de ruime regio van Gent te kunnen bedienen. Met het one-stop-shopping concept willen we een totaalaanbod voor elke bouwvakman aanbieden. We mikken zo op 200 tot 300 bezoekers per dag.”

Reconversie van industriële site

De site heeft een rijk industrieel verleden en krijgt een volledige reconversie. Het hoofdgebouw met shop en kantoren wordt volledig gerenoveerd en zal de link naar dit industriële verleden bewaren. Verder worden er magazijnen en loodsen gerenoveerd en nieuw gebouwd. In een 850m² grote binnen-showroom zal er een ruime keuze zijn aan bouwmaterialen en binnen- en buitenvloeren.

Sven Goedefroo van Architectenbureau Goedefroo+Goedefroo: “Circulariteit en duurzaamheid staan centraal in dit project. Drie bestaande gebouwen kunnen omgevormd worden om hun nieuwe functie te vervullen. Het materiaal van de gebouwen en verharding die toch gesloopt dienen te worden, zal maximaal herbruikt worden als steenkoffer van de nieuwe loods en binnenplaats. Oud en nieuw worden daarna samengebonden door een nieuwe industriële gevel die eveneens de bouwshop zal isoleren om aan de huidige energie-eisen te voldoen.”

 

“Deze bouwshop werd maximaal noordelijk opengewerkt richting het nieuwe binnenplein en beperkt op die manier de koellasten hiervan”, vervolgt zijn broer Gunnar Goedefroo. “Maximaal hergebruik en doordacht aanbrengen van zo weinig mogelijk nieuwe materialen vormen zo de leidraad voor een duurzaam ontwerp.”

Duurzaam en ecologisch

Het Gentse Industrium staat in voor het ontwerp van de technieken. Managing director Bart Verplancke: “De technische installaties worden in het gebouw geïntegreerd met respect voor het architecturaal karakter van het pand, en met het oog op maximaal comfort voor de gebruikers. Er wordt maximaal ingezet op installaties met hernieuwbare energie. Zo wordt voor het gedeelte van de kantoren en sociale ruimten een vierpijps lucht/water warmtepomp voorzien, waarmee gelijktijdig gekoeld en verwarmd wordt. De overschot aan warmte uit de vergaderzalen en serverruimte wordt hiermee overgedragen aan de warmtevragende lokalen zoals kantoren, sociale ruimten en winkelbalies.”

“Verder worden PV-panelen op het dak voorzien die instaan voor de basisbehoefte aan elektrische energie. Om het energieverbruik maximaal te beperken wordt ingezet op LED-verlichting met daglichtsturing en frequentiegestuurde ventilatoren en circulatoren in de HVAC-installatie.”

Opening in september

De bouwwerken worden uitgevoerd door Van De Walle Industrial Building Contractor uit Aalter. Zij staan in voor de volledige coördinatie, van afbraak tot bouw en afwerking.

De afbraakwerken zijn gestart en de opening van de site is voorzien op 1 september 2021. De totale investeringskost bedraagt 6 miljoen Euro en er wordt een tewerkstelling voorzien tot 25 personen.