De lokale directie krijgt geen toestemming van de internationale hoofdzetel in Orlando om met de pers te spreken. Maar de bonden hebben vrijdag wel een onderhoud gehad om inzicht te krijgen in de financiële situatie en het toekomstperspectief.
“De lonen voor oktober waren sowieso gegarandeerd. We hebben gezegd dat het goed zou zijn als er ook zo snel mogelijk garantie kan komen voor de lonen van november”, zegt Jan Holtyzer van de socialistische vakbond ABVV. Er zijn voorlopig geen indicaties dat die niet betaald zouden worden.
Lees ook: Tupperware-fabriek in Aalst blijft voorlopig open, bonden vrezen “uitstel van executie”
Eerder deze week werd duidelijk dat de kredietverstrekkers werken aan een overname van Tupperware. De fabrikant van kunststof potjes zal haar marketingstrategie herdenken, maar over de productievestigingen is nog niet veel geweten. Er wordt wel nog geproduceerd in Aalst, waar onlangs trouwens een nieuwe grote bestelling is geplaatst voor de productie van bepaalde items die niet langer in voorraad waren.
Maar of de fabriek op lange termijn zal blijven produceren, is niet duidelijk. De vakbonden zullen de Belgische vestigingen de komende weken nauwgezet opvolgen, maar roepen voorlopig niet op tot acties. Ze behouden ook het vertrouwen in de lokale directie. Het is echter in de VS dat beslist wordt over de toekomst van de Aalsterse fabriek.
Kernland
De overname door kredietverstrekkers Stonehill Capital Management Partners en Alden Global Capital zou tegen het einde van deze maand rond moeten zijn. Er werd ook al aangekondigd dat de groep zich dan uit “niet-kernlanden” zal terugtrekken. Of België als kernland wordt beschouwd, is niet duidelijk. De bonden lijken wel te geloven dat ook het nieuwe management de troeven van ons land zal erkennen.
“We verwachten afslankingen in het marketingmodel, en pas later in de productie”, zegt Holtyzer. “Zal de productie eeuwig in België en Portugal blijven? We kunnen dat nog niet zeggen. Maar we verwachten de eerste maanden geen verandering. Want wie de schuld overneemt, hoopt toch een deel van de schuld te recupereren? Daarvoor heb je productie nodig”, argumenteert de vakbondsman.