Hey!-Upkot-Gent-HiRes_0001 © Luc Roymans

Upkot & Gent Milieufront planten samen toekomstboom

GENT - Vandaag planten de studenten van Hey! Upkot en de milieuvereniging Gents MilieuFront (GMF) samen een toekomstboom. Upgrade Estate, het bedrijf achter Upkot, stelt het terrein ter beschikking. GMF trakteert op de boom. Zowel studenten als buurtbewoners kunnen de komende 100 jaar samen genieten van deze winterlinde.

De toekomstboom wordt vandaag officieel ‘ter aarde’ geplant door Upkot studenten en GMF-vrijwilligers, in aanwezigheid van co-CEO’s Nele Van Damme en Koenraad Belsack (Upgrade Estate). Ook Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen zal aanwezig zijn. Gents dichter Daniel Billiet, zelf ook GMF-vrijwilliger, schreef een passend gedicht ter ere van de jonge winterlinde en zal dit voordragen tijdens de officiële inhuldiging.

Wat is een toekomstboom?

Een toekomstboom is een alleenstaande boom in een straat of plein die minstens 100 jaar onbezorgd kan groeien. In de stad is dat geen evidentie: de gemiddelde stadsboom wordt normaal gezien nog geen 30 jaar oud.

“De winterlinde die we hier planten is er dus niet enkel voor de huidige generatie studenten, maar ooit ook voor hun kinderen en kleinkinderen”, vertelt Nele Van Damme.

Duurzaam op kot

De nieuwe toekomstboom bij Hey! Upkot past volledig in de duurzame strategie die Upkot al jarenlang implementeert. Ze zetten volop in op duurzaam en circulair bouwen. Sinds 2020 bouwt Upgrade Estate gasvrij en worden bestaande energie-installaties verduurzaamd. Verder willen ze ook de CO² uitstoot tijdens het bouwproces tot nul te herleiden tegen 2035. 

“We gaan voluit voor een aantrekkelijke groene buitenomgeving. Zo tillen we niet enkel de leefkwaliteit van onze eigen huurders naar een groener niveau, ook de stad krijgt zo een duurzame opwaardering. Deze winterlinde is een mooie aanvulling in het groene decor van Hey! Upkot”, vertelt Nele Van Damme, onlangs verkozen tot Sustainability Professional 2022.

In de biodiverse tuinen van hun huisvestingsprojecten zitten trouwens ook kippen die het organisch afval van de huurders verwerken tot kakelverse eitjes. Daarnaast worden ook initiatieven opgezet zoals een moestuin, compostvat of ‘zero waste’ frigo’s, creatieve upcycling in de interieurontwerpen, deelmobiliteit,…

Bomen op openbaar én privéterrein

Eerder dit jaar plantte GMF samen met Stad Gent een eerste toekomstboom op openbaar terrein. De milieuvereniging lanceert nu een nieuwe campagne rond de aanplanting van bomen op privéterrein. Zo zijn er heel wat bedrijven met omvangrijke terreinen waar een toekomstboom geplant kan worden. Bomen zijn niet alleen mooi. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan ons ecosysteem. In de zomer bieden ze schaduw en verkoeling, ze vangen regenwater op en ze creëren een hogere biodiversiteit en meer kleur in de straat.

“Onze toekomstboom bij Hey! Upkot is een mooie aftrap van onze campagne. Hopelijk volgen vele bedrijven hun duurzame voorbeeld. Daarom lanceren we een oproep aan alle Gentse bedrijven: wil jij graag een toekomstboom op jouw bedrijfsterrein? Neem contact op met GMF!”, aldus een enthousiaste Wim Waelput, GMF-vrijwilliger.

“Er zijn heel wat bedrijven die over gronden beschikken waar er zeker plaats is om bomen aan te planten op permanente basis. Voka moedigt dan ook alle bedrijven aan om zo veel mogelijk te vergroenen waar dat kan”, aldus Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen.

Foto Nele Van Damme: © Axelle Jaecques