Ondernemen Gent Foto: Jimmy Kets

Unizo Gent legt eisenbundel aan politieke partijen voor: “Het vergunningsproces moet korter”

Zondag 13 oktober 2024 kiezen de Gentenaars wie de volgende zes jaar de stad mag besturen. In aanloop naar de lokale verkiezingen van oktober 2024 wil UNIZO Gent een ondernemersvriendelijk beleid.

Met een lijst van zeven verschillende prioriteiten, hoopt Unizo Gent invloed te hebben op het stadsbestuur naar aanloop van de verkiezingen. “Het belang van het economische weefsel in Gent mag niet worden onderschat”, zegt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen. “De meer dan 30 000 ondernemingen in Gent zorgen voor een grote toegevoegde waarde in de stad. Ze zorgen elk op hun beurt voor welvaart in de stad via jobcreatie, los van grootte en sector. Ze staan ook in voor een heel groot stuk van de stadsinkomsten via allerhande bedrijfsbelastingen.”

  • Volgens de ondernemersorganisatie moet de stad een voorloper zijn in het uitvoeren van hun eigen regels. “Het is niet logisch dat de stad boetes betaalt aan zichzelf. Een werfcharter opstellen om vrachtwagens uit de schoolomgevingen te houden en dan zelf met vuilniswagens in die schoolomgevingen rijden, lijkt ons ook niet consequent en geeft ook niet het goede voorbeeld”, klinkt het.
  • Unizo vraagt om enkel mobiliteitsplannen in te voeren als er ook een investeringsplan is voor die wijk of deelgemeenten. Dat is er nu niet.
  • De organisatie pleit voor hoger bouwen. “Er is in Gent terecht heel wat aandacht voor betaalbaar wonen. Het is belangrijk om ook de nodige ruimte te blijven voorzien voor economie. Daarom zal hoger bouwen voor woningen onvermijdelijk zijn. Het vergunningsproces moet korter. Denk met met de ondernemer.”
  • “De stadsschuld is ontspoord en toch werden de belastingen voor ondernemers verhoogd. Start met de begroting volledig van nul en hou alle uitgaven onder de loep. De luxe om alles te blijven doen zoals in het verleden, is onmogelijk zonder de nodige buffers.”
  • “Leid anders-actieven vanuit alle diensten naar werk.” De werkloosheid in Gent ligt veel hoger dan het Vlaamse gemiddelde. De nood aan arbeidskrachten bij de bedrijven in Gent zeer groot, getuige het aantal openstaande vacatures. (22.488 ontvangen vacatures in 2023 bij VDAB). “Werkgevers ontvangen gemotiveerde werknemers met open armen en velen voorzien daarbij ook in de nodige opleidingen.”
  • Unizo wil dat het bestuur de drempels wegneemt om duurzaam te ondernemen. “Zorg ervoor dat ook bedrijven in de stad de duurzaamheidsdoelstellingen kunnen behalen. Hou rekening met kleine en middelgrote ondernemingen. Zorg dat er ook zones zijn waar volop geëxperimenteerd en samengewerkt kan worden om te verduurzamen.”
  • De administratieve rompslomp is te hoog voor ondernemers, vindt Unizo. Een klacht die wel vaker te horen is in Gent. “Ondernemers hebben ook het gevoel dat het beleid uitgaat van wantrouwen. Zo werden ondernemers geconfronteerd met valse sollicitaties om discriminatie op te sporen.” Het gaat om de ‘praktijktesten’ waarmee het stadsbestuur zelf breed uitpakt.

“Van het volgend stadsbestuur verwachten we meer vertrouwen, een schuldafbouw zonder nieuwe belastingen en vooral dat de stad zelf eerst het goede voorbeeld toont alvorens nieuwe regels uit te vaardigen”, zegt Jos Vermeiren.

In de volgende weken gaan ondernemers in gesprek met de verschillende politieke partijen tijdens een lunch. Alle ondernemers zijn hier welkom.