OUDENAARDE – Vermoedelijk liep je al wel eens over de vernieuwde perrons van het station Gent-Sint-Pieters? Of bracht je een berzoek aan ‘Het Glazen Huis’ in Oudenaarde? Misschien wandelde je zelfs al eens door Paradise Street in Liverpool of bezocht je het concertgebouw van Helsinki? Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat al deze glazen realisaties het werk zijn van het Oudenaardse Starconstruct? Wij spraken met zaakvoerder Joris De Bock over het internationale succes van zijn bedrijf.
Joris De Bock studeerde 16 jaar geleden af als Industrieel Ingenieur. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Rano NV, destijds één van de grootste gevelbouwers van België. In 2007 ging het bedrijf helaas failliet. Samen met collega Jos Coppens, die op dat moment de pensioenleeftijd naderde, richtte Joris Starconstruct op.
“Met Starconstruct konden we enkele lopende projecten van Rano NV afwerken. Het was de ideale manier om een zelfstandige activiteit te starten met meteen enkele referenties in portefeuille. We zochten een financiële partner en vonden deze in de voormalige Indische leverancier van Rano”, vertelt Joris. “Na een 5-tal jaar ging Jos met pensioen. Ik heb toen geleidelijk aan een management buy-out gedaan, waardoor ik in 2015 voor 100% eigenaar werd van het bedrijf. Sindsdien zijn we een volledig onafhankelijk bedrijf in structurele beglazing.”
Specialist ter zake
Starconstruct focust op de B2B sector. Een brede waaier aan bedrijven komt bij de Oudenaardse firma terecht, gaande van architecten die advies nodig hebben bij een complexe realisatie tot grote aannemers en bouwfirma’s die oplossingen zoeken voor hun project. “In België gaan we deze projecten ook opvolgen en zelf uitvoeren. In het buitenland bieden we enkel externe consulting en leveren we de materialen aan.”
“We profileren ons als specialist ter zake en ondersteunen schrijnwerkers, glasbedrijven en gevelbouwers bij zaken waar ze zelf geen kaas van gegeten hebben”, vervolgt Joris. “Ons tekenbureau in India maakt de tekeningen en in onze kantoren te Oudenaarde vullen we deze aan met de nodige berekeningen. Het is met deze complexe studies dat we ons onderscheiden van gewone glashandels en schrijnwerkers.”
Indrukwekkende projecten in binnen- en buitenland
Het lijstje aan projecten in binnen- en buitenland is best indrukwekkend. Zo bouwt Starconstruct mee aan het veelbesproken vernieuwde station van Gent Sint-Pieters. “Alles wat je daar ziet in glas, is door onze handen gegaan. Zowel de glazen perrons in beloopbaar glas als de lichtstraten, windschermen, zitbanken,…”, zegt Joris.
Enkele andere huzarenstukjes waar het Oudenaardse bedrijf aan meewerkte zijn Paradise Street in Liverpool, een hele winkelstraat die van winkelvitrines voorzien werd, de inkomhal en glazen bekleding van de liftkokers op het dak van de KBC-toren in Gent, een gelijmde glazen gevel voor siliconenspecialist Dow Corning in het Waalse Seneffe en enkele hotels in Ierland.
“Ook voor het concertgebouw van Helsinki hebben we een uitdagende glasconstructie gerealiseerd. Het is de eerste toepassing van driedubbel glas met puntbevestigingen in de Scandinavische markt”, aldus Joris. “We zijn ook bezig met de de studie en plannen van een eerste project in New York. Dat zou voor ons een unicum zijn en opent natuurlijk wegen naar de Amerikaanse markt.”
Uniek in Europa
Deze wereldwijde bekendheid is niet het gevolg van veel reclame, maar heeft Starconstrct zuiver te danken aan netwerking en mond tot mond reclame. “De combinatie van het toeleveren van materialen gekoppeld aan engineering en berekeningen is tamelijk uniek. In Europa kunnen we slechts een 5-tal bedrijven als concurrent beschouwen. Komt daar nog eens bovenop dat we als Belgisch bedrijf veel verschillende talen spreken, wat toch wel een voordeel is als ondernemer.”
Van de coronacrisis ondervindt Joris niet veel effect: “We hebben het voordeel dat een groot deel van onze activiteit het studiewerk betreft, wat natuurlijk van thuis uit kan worden gedaan. De afgelopen drie weken hebben we wel onze montages moeten stilleggen. Deze worden vandaag hervat, mits enkele extra veiligheidsmaatregelen. Zo zijn we op dit moment bezig aan een groot project in het station van Mechelen. Onze monteurs stonden alvast te springen om terug aan de slag te gaan.”
Groeiplannen
Met een goed gevuld orderboek voor de komende twee jaar kijkt Joris de toekomst positief tegemoet. Op korte termijn wil hij naar een eigen pand trekken in Oudenaarde waar ze hun activiteiten verder kunnen uitbreiden. Dit jaar werd alvast een nieuwe website gelanceerd en wordt er meer ingezet op marketing. “Op lange termijn wil ik de omzet verdubbelen of verdrievoudigen. Ook ons personeelsbestand zouden we graag zien groeien”, zegt Joris.
“Het is mijn ambitie om mezelf op termijn misbaar te maken in de dagdagelijkse activiteiten, zodat ikzelf een meer overkoepelende functie kan gaan opnemen en dat de firma kan blijven draaien als ik er zelf even niet ben.”