WETTEREN – Peter De Laruelle is stielman en ondernemer in hart en nieren. Al 28 jaar runt hij zijn eigen schilders- en decoratiebedrijf waar hij intussen een team van 8 geschoolde vakmensen tewerk stelt. Enkele jaren geleden ontwikkelde De Laruelle zijn eigen kalktechniek. Hij bekleedt muren met 100% biologische kalk uit Zwitserland zonder toegevoegde verf en is hiermee uniek in België. “Kalk als muurbekleding is jammer genoeg bijna niet gekend bij de Belgen. Mijn doel is zoveel mogelijk mensen te laten kennis maken met de oneindige mogelijkheden die kalk met zich meebrengt”, aldus De Laruelle.
Peter De Laruelle is altijd al creatief geweest. Hij volgde kunstacademie in Gent en studeerde binnenhuisarchitectuur. De Laruelle: “Omdat dit te kostelijk werd voor mijn ouders heb ik een beroepsopleiding moeten kiezen. Ik heb toen gekozen voor wat in mijn ogen er het dichtst bij aansloot en dat was schilderen.”
Familiebedrijf
28 jaar geleden startte hij dan ook zijn eigen schildersbedrijf dat intussen uitgegroeid is tot een waar familiebedrijf. Zijn zoon draait mee in de zaak en zijn dochter baat de Nucci-verfwinkel in Wetteren uit. “Van kleuradvies en schilderen tot het leggen van parket en ophangen van gordijnen. We bieden eigenlijk een totaalconcept waarbij we een woning van vloer tot plafond onder handen kunnen nemen”, zegt De Laruelle.
Eigen unieke techniek
Enkele jaren geleden ontwikkelde De Laruelle zijn eigen kalktechniek om muren te bekleden. “Hier in België hebben de fabrikanten geen zuivere kalk. Er is altijd verf aan toegevoegd omdat dit goedkoper is. In Zwitserland kon ik wel nog 100% biologische kalk kopen. Met dat product ben ik thuis zelf beginnen experimenteren en uiteindelijk tot een zeer mooi resultaat gekomen”, aldus De Laruelle.
De kalktechniek, die hij onder de merknaam Nucci op de markt bracht, werkt volgens een 5-lagen systeem en wordt aangebracht met kleine spatels in verschillende bewegingen. “Het is een techniek die je echt in de hand moet hebben en waarvoor een tikkeltje creativiteit nodig is. Eigenlijk is elke muur een klein schilderijtje.”
Arme mensen verf
Mensen zijn terughoudend om kalk in hun woning te verwerken. Niet verwonderlijk want vroeger was kalk een “arme mensen verf” en werd het eerder om hygiënische redenen gebruikt in stallen op boerderijen. “Van de 150 klanten die ik per jaar heb, is er slechts een derde dat met kalk durft werken”, zegt De Laruelle.
Toch kent kalkverf de laatste jaren een revival, vooral in oude hoeves, waar de authentieke uitstraling van kalk perfect past. “Er zit een bepaald karakter in kalk. Het is een materie die altijd leeft. Bovendien zorgt de lichtinval ervoor dat de verf overdag een andere sfeer uitstraalt dan ’s avonds.”
Onderhoud
“Het is algemeen geweten dat kalkverf moeilijk te onderhouden is en dat een zwetende handpalm blijvende vlekken kan veroorzaken. Daar heb ik een oplossing op gevonden. In mijn unieke kalktechniek zit een olie verwerkt die ervoor zorgt dat de muren perfect zelf te onderhouden zijn.”
Hogere segment
Aangezien kalk ongeveer 40% duurder is dan gewone verf, mikt Peter De Laruelle vooral op het hogere segment. “We gaan niet de concurrentie aan met de goedkope verfmerken, maar hebben een heel ander doelpubliek. Mijn klanten waarderen kwaliteit boven prijs. Geen twee muren zullen ooit hetzelfde zijn bij ons, deze exclusiviteit spreekt mensen aan.”
De Laruelle biedt naast deze kalktechniek ook nog steeds alle gewone schilderwerken aan.