Patrick De Bleser liep zijn humaniora in Lubumbashi op de Belgische privéschool en was in zijn vrije tijd een gedreven vlinderverzamelaar. Hij ontdekte dat sommige bomen meer rupsen huisvestten dan andere en dat elke soort een voorkeur voedingsboom had.
Het was dus belangrijk een gemeenschappelijke voedingsboom te identificeren en er werd geëxperimenteerd met de acaciaboom die ter plaatse makkelijk groeit. Het resultaat was positief en met de hulp van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem legde hij enkele jaren geleden een acacia plantage aan op het domein van een Don Bosco boerderij in Kansebula, op 16 kilometer van Lubumbashi.
In de volgende testfase werden ‘wilde’ rupsen geïntroduceerd. Na amper enkele maanden verpopten deze zich aan de voet van de voedselboom waaruit later nieuwe nachtvlinders ontpopten. Net zoals onze zwaluwen, keren deze nachtvlinders na een aantal weken terug naar hun oorspronkelijke voedingsboom om er eitjes te leggen. Op die manier kunnen de nachtvlinders zich blijven vermenigvuldigen. Door toe te zien op de ‘oogst’ wordt ‘overpluk’ vermeden en blijft een basispopulatie aanwezig. Dat biedt perspectieven om iets aan de ondervoeding te doen.
Ontwikkeling van producten op basis van rupsen
In samenwerking met de Food Pilot van ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en Flanders’ FOOD, is een procedé ontwikkeld om de rupsen, die eerst in zout water gekookt worden en vervolgens gedroogd in de zon, te vermalen tot bloem. Met die rupsenbloem is het dan mogelijk om bijvoorbeeld koekjes te bakken.
Marie Spaas, toenmalig laatste jaar studente aan de universiteit van Antwerpen, boog zich over nog andere verwerkingsmogelijkheden. In samenwerking met een Congolees testpanel ontwikkelde ze nieuwe voedingsproducten door rupsenbloem toe te voegen aan lokale producten op basis van maniok en Mikate (een Congolese beignet). Voor de kinderen is het de bedoeling om ’gezonde’ snoepjes te ontwikkelen door de bloem te vermengen met honing.
Steun van de Provincie Oost-Vlaanderen
Het project ontving recent voor de tweede maal de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen. Dankzij die steun werd een bijencentrum opgezet met als doel de honing te gebruiken om nutritionele snoepjes te maken. Ook zal de lokale bevolking geleerd worden hoe met bijen om te gaan, honing te oogsten en zelfs zelf kaarsen te maken.
Gedeputeerde Leentje Grillaert van de Provincie Oost-Vlaanderen licht toe : “Het AFA project is een mooi initiatief dat op een innovatieve manier een antwoord probeert te geven op de structurele ondervoedingsproblematiek in DR Congo. Daarnaast creëert het project voldoende draagvlak in Oost-Vlaanderen door een samenwerking te realiseren met UNIZO en Don Bosco Sint-Denijs-Westrem.”
Aanwezigheid op het web
Wouter Ghijs, leraar aan Don Bosco Sint-Denijs-Westrem, voegt daar aan toe: “Wat bij het AFA project nog ontbrak was een aanwezigheid op het web. Samen met een onze leerlingen zullen we voor het project een website ontwikkelen in verschillende talen.”
Jourik Sierjacobs, co-founder Brick 9: “Toen Patrick De Bleser me over het AFA- project vertelde, was ik onmiddellijk sterk onder de indruk. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld om de schouders onder dit mooi initiatief te zetten en het te ondersteunen in woord en daad. Samen met de leraren van Don Bosco zullen we van de AFA site wervende website maken.”
Ondernemersexpertise doorgeven
Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen besluit: “Voor het AFA- project, stelt UNIZO zijn expertise rond het opstarten van een onderneming, ter beschikking. Met onder meer het opstellen van een financieel plan en een businessplan zodat initiatiefnemer Patrick De Bleser dit ook kan doorgeven aan de lokale bevolking. Tegelijk zal UNIZO het project ook bekend maken via diverse kanalen.”