Bacteriën of micro-organismen leven overal om ons heen, ook op en in ons lichaam. Ze spelen een essentiële rol in vrijwel alle biochemische processen – zonder hen zou het leven op aarde zelfs niet mogelijk zijn. Tegelijk kunnen ze veel schade berokkenen. Denk maar aan de aquacultuur waar ziektes massale sterfte bij de dieren kunnen veroorzaken. Of aan hydrocultuur, waar bacteriën snel hele gewassen kunnen aantasten. De intensivering van de landbouw en de aquacultuur gaat gepaard met een verhoogd risico op dergelijke ziekte-uitbraken.
Productie verhogen door tijdig in te grijpen
Deze onder controle krijgen, de planten en dieren beschermen en versterken en zo de oogst bevorderen, zijn dan ook een absolute prioriteit. KYTOS speelt hierop in door het microbioom van het water te monitoren. Dit houdt in dat er een index wordt gemaakt van hoeveel en welke bacteriën er aanwezig zijn in het water. Ook laat de nieuwe technologie toe om veranderingen in dit microbioom te voorspellen. Gebruikers van de technologie krijgen zo de kans om hun systeem te sturen en ziektes en sterfte te voorkomen.
“Door een unieke mix van data science en technologie hebben we een platform ontwikkeld dat snel het microbioom van vloeistoffen analyseert en verstoringen in de belangrijkste gezondheidsparameters detecteert”, vertelt Ruben Props, co-founder en CEO van KYTOS. “Op die manier kunnen onze klanten op tijd ingrijpen, de gezondheid van de dieren en de planten verbeteren en hun productie verhogen.”
Gepersonaliseerde, bruikbare inzichten
Frederiek-Maarten Kerckhof, mede-oprichter en COO van KYTOS vult aan: “Onze aanpak is er volledig op gericht om onze klanten gepersonaliseerde, bruikbare inzichten te bieden op het vlak van water- en productgebruik voor duurzame aquacultuur en precisielandbouw.”
“Zoals de meeste landbouwers zijn we ons ervan bewust dat elk microbioom uniek is en daarom een op maat gemaakte definitie van zijn microbioomgezondheid vereist”, legt Marc Indigne, groeimanager van KYTOS, uit. ”Sommige garnalenvijvers vereisen vooral een strakke controle op de (micro)algen, terwijl andere vijvers op eenzelfde boerderij controle behoeven over bacteriële gezondheidsaspecten.”
Drinkwater
De komende jaren zal KYTOS ook andere toepassingen uitbouwen. “De technologie van KYTOS kan ook worden toegepast in drink- en proceswaterproductie, waarbij het essentieel is dat de microbiële waterkwaliteit te allen tijde gewaarborgd wordt”, stelt UGent-professor Nico Boon, medeoprichter van KYTOS. “Het monitoren van de waterkwaliteit biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld koelwater en drinkwater korter op te volgen en de finale kwaliteit bij hergebruik van afvalwater te helpen waarborgen. Daarnaast kan de technologie ook ingezet worden binnen onderzoek en ontwikkeling in de fermentatiesector.”
Financiering en advies van UGent
KYTOS is een spin-off van de UGent, een universiteit die bekendstaat om de coaching die ze biedt aan jonge ondernemers. “Via het Industrieel Onderzoeksfonds zet de UGent sterk in op financiering en strategisch advies voor starters”, zegt Margriet Drouillon, business developer van het IOF-consortium BLUEGent. “Vanuit BLUEGent werd er onder meer voorzien in financiële en business coaching. Bovendien kon vanuit ons netwerk de brug gemaakt worden naar verschillende nieuwe partners voor gebruikerstesten.”