BBEPPsoetaert-1

Trends Ambassadeur Inbiose: “Het potentieel van ons technologisch platform is groot”

GENT – Ibiose werd eind vorige week benoemd tot Trends Ambassadeur in de categorie kleine bedrijven. Amper vier jaar na de opstart in 2013 had het Gentse biotechbedrijf al een eerste product op de markt: een complexe suiker die aanwezig is in menselijke moedermelk. “Maar het potentieel van ons technologisch platform is veel groter”, zegt medeoprichter en CEO Wim Soetaert. Dit is zijn verhaal…

Wetenschappelijk onderzoek laat al heel lang zien dat moedermelk beter is voor baby’s dan flesvoeding. “Moedermelk bevat speciale moedermelksuikers die de harmonieuze ontwikkeling van het immuunsysteem en de hersenen van de baby bevorderen. Ze hebben bovendien een ziektewerende werking en stimuleren de groei van heilzame micro-organismen in de darmen”, somt professor Wim Soetaert op. “Jammer genoeg kunnen niet alle moeders borstvoeding aan hun kind geven.”

Andere toepassingen

Door de inzet van bacteriën in fermentatieprocessen slaagde het team van Wim Soetaert erin die complexe moedermelksuikers op een industriële schaal te produceren. De beloftevolle resultaten van het onderzoek waren de aanleiding voor de opstart van Inbiose, een spin-off van de Universiteit Gent. Vijf onderzoekers brachten in 2013 het kapitaal ervoor samen en kwamen tot een overeenkomst met de universiteit.

Om het product op de markt te brengen ging Inbiose een wereldwijd partnerschap aan met het Amerikaanse DuPont Nutrition & Health. De primeur was voor de Verenigde Staten, maar intussen is het product ook te koop in Europa en veel andere landen, en binnenkort wellicht in China. “Een extra meevaller is dat onderzoek uitwijst dat onze suikers ook positieve effecten hebben op volwassenen, zoals voor mensen die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom”, zegt Wim Soetaert.

Inbiose ontwikkelde een technologisch platform dat veel ruimer gaat dan de ontwikkeling van menselijke moedersuikers. “Dat blijft op korte termijn het meest beloftevolle marktsegment, maar er zijn nog heel wat andere toepassingen denkbaar. Dankzij ons platform zijn we in staat eender welke speciale suiker te maken. Onze businessdevelopers tasten de markt af op zoek naar nieuwe kansen.”

Recurrente ontvangsten

Typisch voor biotechbedrijven is de jarenlange cashverbranding om het wetenschappelijke onderzoek te financieren. Ook bij Inbiose, dat zo’n vijftig werknemers telt, gaan er heel wat middelen naar het biotechnologische onderzoek, de marktexploratie en de patentbescherming. Toch zit het bedrijf nog voor jaren gebeiteld.

“Dankzij de royalty’s op de verkoop hebben we al recurrente ontvangsten. Uit de technologische ontwikkeling met onze partners bekomen we ook significante mijlsteenbetalingen. We zijn financieel goed gewapend voor de toekomst”, aldus Wim Soetaert. “We blijven ook uitkijken naar partnerschappen met industriële partijen die behalve geld ook nieuwe kansen aanbrengen.”

Artikel door Dirk van Thuyne in Trends