Onder de baseline ‘Te avontuurlijk voor een gewone job’ lanceert het Sociaal Fonds Transport en Logistiek deze week de wervings- en imagocampagne ‘avontuurlijkejobs.be’. Op de website vindt men informatie terug over het beroep van vrachtwagenchauffeur, het behalen van het rijbewijs, testimonials van mensen die de overstap reeds maakten, en een lijst met werkgevers in de transportsector. Alleen al in Oost-Vlaanderen staan momenteel meer dan 200 jobs in de aanbieding. Met de campagne hoopt het Sociaal Fonds Transport en Logistiek uiteindelijk 5.000 vrachtwagenchauffeurs te vinden.
“De transportfederaties signaleerden ons dat er 5.000 effectieve vacatures openstaan”, vertelt Geert Heylen, Directeur Opleiding bij het Sociaal Fonds Transport en Logistiek. “Bovendien zullen veel chauffeurs de komende jaren de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, waardoor het tekort nog zal stijgen. Vanuit de sector werd dan ook beslist om een gecoördineerde campagne op te starten om nieuwe mensen aan te trekken. Ook Febiac, de koepel van vrachtwagenconstructeurs, ondersteunt deze campagne omdat zij merken dat ook de verkoop van vrachtwagens duidelijk lijdt onder het tekort.”
Wervings- en imagocampagne
Vrachtwagenchauffeur bekleedt al jarenlang een plaats in de top tien van knelpuntberoepen in ons land. Dat steeds minder mensen bereid zijn vrachtwagenchauffeur te worden, valt volgens Geert voornamelijk toe te schrijven aan het foutieve clichébeeld van het beroep: “De verkeerde perceptie leeft dat de job van vrachtwagenchauffeur weinig competenties vereist, en dat het een eentonige job is waarbij men 60u per week de baan opgaat en nooit thuis is. Naast een wervingscampagne is dit dus ook een imagocampagne, we willen komaf maken met bestaande vooroordelen en bestaande vrachtwagenchauffeurs terug fierheid schenken over hun job.”
Avontuurlijke zij-instromers
Met de campagne mikt het Sociaal Fonds Transport en Logistiek voornamelijk op mensen uit andere sectoren – de zogenaamde zij-instromers – met de wil en goesting om hun loopbaan verder te zetten in de transportsector. “Met de hulp van onze opleidingspartners VDAB, Forem en Bruxelles Formation doen we reeds heel wat inspanningen om scholieren en werkzoekenden een opleiding tot vrachtwagenchauffeur aan te bieden. De instroom vanuit die hoek volstaat echter niet meer om alle openstaande vacatures in te vullen”, legt Geert uit. Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek wenst werknemers uit andere sectoren aan te spreken die hun loopbaan een nieuwe avontuurlijke wending willen geven.
Ook Gentenaar Wim Stroobants waagde de sprong. Bekijk hier zijn verhaal:
Consulenten op WhatsApp
Avontuurlijkejobs.be’ bevat alle mogelijke informatie over het beroep van vrachtwagenchauffeur en geeft een overzicht van werkgevers in de transportsector. Men kan ook testimonials bekijken van mensen die de overstap reeds maakten. Daarnaast zet het Sociaal Fonds Transport en Logistiek 12 sectorconsulenten in die vragen zullen beantwoorden via live chat, Facebook, Instagram en WhatsApp.
“Dat mensen hun vragen kunnen stellen via social media, is een uniek concept. We opteerden voor deze benadering omdat ze aansluit bij de tijdsgeest en bijzonder laagdrempelig is. Onze consulenten begeleiden geïnteresseerden 1 op 1 in de richting van een opleidingstraject en verwijzen hen hiervoor door naar onze opleidingspartners of geschikte werkgevers. Ten slotte organiseren we ook events waar geïnteresseerden live in contact kunnen komen met onze medewerkers”, vertelt Geert.