gent_klima_dirk-8706 (kopie)

Traiteur Dirk bespaarde 50% op zijn energiefactuur met de energie-audit van Stad Gent

GENTBRUGGE – Traiteur Dirk is de uitbater van Kasteel Coninxdonck aan de Gentbrugse Meersen. Hij riep de hulp in van Stad Gent om zijn energieverbruik te onderzoeken en te bekijken hoe hij dit kan optimaliseren. De energie-audit werd meteen de basis voor een heuse mentaliteitswijziging.

Kasteel Coninxdonck is een ware sprookjeslocatie voor seminaries, recepties en feesten allerhande. Dirk Van Brussel is de eigenaar en verzorgt de catering. Uit de energie-audit bleek dat het kasteel een erg hoog energieverbruik had. Het grote streefdoel was in de eerste plaats om minder dan 50.000 kWh per jaar te verbruiken.

Dirk: “Ik wou dringend van energieleverancier veranderen maar dat is zeer moeilijk met een verbruik hoger dan 50.000 kWh. Tijdens de audit stond ik nogal te kijken van de resultaten die de energiecoach toonde. De warmtemetingen gaven overal verliezen aan. De energiecoach heeft mij gewezen op gebreken waar ik echt niet bij stilstond. Mijn ogen zijn toen echt opengegaan.”

Vermalen euro’s

De grootste energievreter was de koeling. Energiecoach Tjeu Binnebeek: “De deuren van de koelcel sloten slecht, het isolatiepeil zat niet meer goed en de capaciteit was veel te groot voor wat maar nodig was. Ook de meer dan 20 jaar oude motor was dringend aan vervanging toe. Het geluid dat uit die koelcompressoren kwam wanneer ze aanschoten, dat wil je niet horen. Het klonk letterlijk als euro’s die vermalen werden”, zegt hij met een knipoog.

Minder koelcapaciteit gaat ook

Dirk koos ervoor om slechts één koelcel verder te gebruiken. Zijn vriescel werd vervangen door twee diepvrieskoffers. Dirk: “Een diepvriescel is makkelijker in gebruik. Een koffer geeft je iets meer werk maar het is wel een pak energiezuiniger. Zelfs een diepvrieskast kan er niet aan tippen. Ik heb die koffers voor een prikje kunnen kopen en die leveren mij een enorme besparing op. Ik heb nu minder capaciteit om te koelen of in te vriezen, maar dat gaat ook. Ik zag het vroeger te groot. Nu stockeer ik minder en bestel ik vaker, maar mijn ingrediënten zijn ook verser.”

30% verbruik bespaard op 1 jaar

Met relatief weinig investeringen bespaarde Dirk op één jaar tijd 30% op zijn energieverbruik en 50% op zijn energiefactuur. Een andere energieleverancier en lagere tarieven omdat het verbruik nu onder de 50.000 kWh/jaar ligt, spelen hier een rol. Toch is het vooral de mentaliteitswijziging die de doorslag geeft.

Tjeu: “Ik heb nog nooit iemand zo’n ommekeer zien maken. Waar ik in het begin een zeer twijfelachtige Dirk zag, zie ik nu een Dirk die elke keer nog iets extra wil aanpassen om zijn zaak nog energiezuiniger te maken.”

Zonder energie-audit bleef ik zo maar doorgaan

Dirk: “Ik ben nu al meer dan 20 jaar bezig en had er zonder die energie-audit nooit bij stilgestaan. Nu let ik ook veel meer op kleine dingen: de airco ’s avonds afleggen, de frigo’s uitschakelen wanneer we een week gesloten zijn, de oven uitzetten als je die niet gebruikt, niet alle drank moet in de koelkast in de winter, enzovoort. Kleine dingen waar je zo op kan letten, en die een groot verschil maken op je factuur.”