Authentieke Turkse restaurants, met een authentieke inrichting en keuken, zie je heel weinig in Gent, zegt Mustafa Alci (40). Vijf jaar lang hield hij een bakkerij open in de Wondelgemstraat, Gundegdi. Tien jaar lang runde hij een restaurant in de Wondelgemstraat, Selale.
“Daarna heb ik een paar jaar rust genomen”, vertelt de Gentenaar. “Tot ik weer klaar was voor een nieuw avontuur.” Zo opende Alci dinsdag vol trots de deuren van zijn nieuwe grillrestaurant Şark Sofrası in de Vierweegsestraat in Wondelgem. Passeren zonder de gevel op te merken, is onmogelijk, maar ook de inrichting zal je niet snel vergeten.
De roodkleurige banken, lage tafels en bolvormige lampen doen je twijfelen of je in Gent of in Turkije vertoeft. “Ik heb de inspiratie gehaald bij Ciğerci Ahmet in Eskisehir in Turkije”, vertelt Mustafa Alci. “Dat is een bekend restaurant op honderd kilometer van waar mijn ouders vandaan komen.”
In de tuin installeerde de restaurateur een speeltuin, een rookruimte en een bidruimte. Wat niet wil zeggen dat zijn doelpubliek enkel uit moslims of Turkse Gentenaars bestaat. “We richten ons tot iedereen die graag barbecue eet. We serveren soep en pita, maar ook kippenvleugels, koteletten en brochetten op houten planken.”
Door zowel de kaart als de inrichting is Mustafa Alci er zeker van dat hij een uitgebreid publiek zal aantrekken. “Ik denk dat er naast Gentenaars, ook veel mensen uit andere steden zullen komen. Zo’n authentiek Turks restaurant zie je immers niet vaak bij ons.”