De Ecodesign Award, een wedstrijd voor ecologische eindwerken van studenten georganiseerd door OVAM en Vlaanderen Circulair, ging in de categorie Human Interest dit jaar naar Tom De Koninck. “Het geeft wel motivatie om ermee verder te gaan”, vertelt Tom. “Als je iets maakt, vertrek je normaal gezien vanuit een idee, kies je de materialen en voer je je plan uit. Ik verzamel materialen en bekijk dan wat er mogelijk is, een omgekeerde manier van werken. ”
Met aanhangwagen van bedrijf naar bedrijf
Eerst studeerde de Baardegemnaar architectuur, daarna deed hij er nog een jaar meubelontwerp bovenop. “Ik wilde iets praktischer doen, echt met mijn handen kunnen werken. Tijdens dat jaar meubelontwerp ontwikkelde ik Rover. Onze jaaropdracht was om een meubelstuk te maken. Ik wist meteen dat ik niets compleet nieuw wilde maken. Daarom ging ik aan de slag met materialen die al bestonden.
“Dat is begonnen door bedrijven in en rond Aalst te mailen of ik mocht komen snuisteren in hun afvalcontainers. Met een aanhangwagen reed ik van bedrijf naar bedrijf om zo een materialenbibliotheek op te bouwen. Met die materialen ben ik beginnen testen, en maakte ik prototypes. Wat resulteerde in vijf stoelen, twee lampen en een tijdschrifthouder. Allemaal met een ander design, maar de eigenheid van de bedrijven waar ze vandaan komen blijft wel zichtbaar.” Onder meer textielmachinebouwer Gilbos en kunststofproductiebedrijf Tekniplex waren zo een inspiratiebron voor de meubelen.
“Duurzaam en betaalbaar”
“Met het project Rover ben ik nu nog een tweetal dagen per week bezig. Op dit moment zoek ik uit hoe ik meer stoelen zou kunnen produceren, zodat ik die kan verkopen, via een maatwerkbedrijf bijvoorbeeld. De stoelen die er nu zijn, heb ik allemaal zelf met de hand gemaakt. Daar kruipt veel tijd in. Stel dat ik ze nu zou verkopen, zouden dat dure stukken zijn, en dat past niet goed binnen het concept. Rover staat voor duurzame meubels die voor iedereen betaalbaar moeten zijn.”