IMG_2371

Toestel uit Ertvelde meet luchtkwaliteit in klaslokalen en kantoren

ERTVELDE – Het belang van luchtkwaliteit komt steeds vaker in het nieuws. We zien meer experten die het belang van goede luchtkwaliteit onderkennen. Niet enkel CO2 maar ook luchtvochtigheid en VOC spelen hierin een belangrijke rol. Als marktleider en fabrikant van all-in-one sensoren biedt FixSus uit Ertvelde iedereen de mogelijkheid om dit te realiseren met zijn “all-in-one” luchtkwaliteitsmonitor waarmee zowel de CO2 als de luchtkwaliteit kan gecontroleerd worden.

FixSus ontwerpt en maakt reeds jaren CO2 en luchtkwaliteitssensoren voor scholen, kantoren en publieke gebouwen. “We hebben nu onze ervaring en kennis gebruikt om een product te maken specifiek voor scholen”, zegt General Manager Koen Verschuere. “We willen ons steentje bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in klaslokalen.”

Didactische waarde

De Upzio AirQ van FixSus is een mooi staaltje van techniek en kan naast CO2 ook een indicatie geven van de vluchtige stoffen zoals benzeen, formaldehyde, etc. Maar vooral heeft het toestel een zeer grote didactische waarde. General Manager Els Verween legt uit: “Het toestel bestaat uit 10 grote LED’s die voor iedereen in de klas duidelijk zichtbaar zijn. De smileys geven de kwaliteit van de CO2 en VOC aan. Het panel kleurt rood, oranje of groen. Dit concept laat toe om duidelijke acties te koppelen aan deze meting en de leerlingen en personeel te betrekken in het omgaan met luchtkwaliteit in de klaslokalen en burelen. Zo kan men zich de vraag stellen of er voldoende ventilatie is, of het raam nu open of dicht moet, hoelang men moet ventileren en wat de impact is van het aantal personen op de CO2?”

Experimenteren

“Het toestel kan ook gebruikt worden om te experimenteren. Zo kan bijvoorbeeld aangetoond worden dat vluchtige stoffen (bvb alcohol, handgel, etc.) zich zeer snel doorheen de klas verspreiden. Of kunnen leerkrachten met hun leerlingen uitzoeken wat het effect is van kaas op de VOC of CO2?”, vervolgt Els.

Koen Verschuere legt uit hoe de sensor werkt: “We meten de totale luchtkwaliteit via VOC of vluchtige organische stoffen. Dat zijn koolstofverbindingen die vluchtig worden bij omgevingstemperatuur. Deze stoffen zijn te vinden in een scala van gebouw gerelateerde materialen zoals verf, lijm, kit, coatings, isolatieschuim, vernis, schoonmaakproducten, deodoranten,… De Upzio AirQ sensor bevat ook een H2-signaal om het verschil tussen menselijke factoren te onderscheiden van andere vluchtige stoffen. Dit is zeer bruikbaar doordat de waterstof concentratie goed relateert aan de CO2-concentratie (menselijke uitgeademde lucht bevat een belangrijke hoeveelheid van zowel CO2 als H2). Mensen zijn namelijk de enige belangrijke bron van CO2 en H2 in een typische binnenruimte.”

FixSus mocht de toestellen reeds in verschillende scholen installeren en kreeg al veel positieve reacties. Zo werden vorige week nog de verschillende klassen van de Ges. Vrije Lagere School te Lembeek van een Upzio AiQ voorzien.

Meer informatie over het toestel vind je op https://www.upzio.com/airq.

Lees ook

  • BV
    02/12/2024
    Transport Decroix
    Poperinge
  • BV
    02/12/2024
    Fien Paredis
    Hasselt
  • CV
    02/12/2024
    The Pool – Software Founders
    Brussel