In augustus ging met D-Culinaire de laatste slagerij van het dorp dicht. “Ik werkte 80 uur in de week, dag en nacht. Het stopte nooit omdat ik kwaliteit en vers wou leveren”, zegt slager Steven Goethals (45), die samen met zijn partner Daisy Bassleer (32) en Els De Maertelaere (52) de winkel runde. Tot de gezondheid niet meer mee wou en de zaak te koop kwam. “Het was een emotionele keuze. Ik laat alles over met pijn in het hart, want dit is mijn kindje. Maar ik heb er vertrouwen in dat de kwaliteit behouden blijft. Ik ga zelf ook nog even meedraaien.”
Lange dagen gewoon
Met Basseveldenaar Timothy Philips (24) en Jamie Bogaert (25) uit Sas-van-Gent boden zich twee jonge wolven aan. “Toen D-Culinaire te koop kwam, zijn we er snel opgesprongen”, zegt Timothy. “Er mocht ook niet te veel tijd over de sluiting gaan, of mensen gaan elders anders. Het was altijd een droom om zelfstandig te worden. Of de uren mij afschrikken? Ik zit zelf al 7 jaar in de stiel: ik ben het dus al gewoon.”
Hij slager, zij bakker
Timothy en Jamie leerden elkaar kennen in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge: hij leerde er de knepen van de slagersstiel, zij ging voor bakkerin. “Vanaf dat we samen waren, wist ik dat hij zijn eigen zaak wou”, zegt Jamie, die de winkel voor haar rekening zal nemen. “Die lange dagen: het is nooit anders geweest. Ik wist waar ik aan begon. En ik zie het nog altijd zitten.”
Beetje kruidenier
D-Culinaire was meer dan een slagerij alleen: want sinds met ’t Klokhuis de laatste kruidenier van het dorp er de brui aan gaf, nam D-Culinaire die rol een stukje over door ook verse groenten en fruit, brood en zelfs huisgemaakt ijs aan te bieden. En dat blijft zo. Veranderen om te veranderen gaan de jonge zaakvoerders niet doen. “De grote lijnen blijven behouden. Klanten willen dàt ook. De specialiteiten – de preparé, de fricandon, de droge worst, het gehakt – moeten hetzelfde blijven smaken. Gehakt hier is niet hetzelfde als gehakt ergens anders, want elk slager gebruikt zijn eigen kruiding. Het aanbod blijft zo goed als gelijk, al gaan we ook wel nieuwe dingen in het gamma steken. Nieuwe salades, wat nieuwe charcuterie en vooral een uitgebreider bbq-assortiment. Zeg nu zelf: wie houdt nu niet van barbecue in de zomer? Wie weet doen we ooit nog iets met bakken. De ervaring is er in ieder geval, maar er is vandaag nog een bakker in het dorp. We gaan niet in elkaars vaarwater zitten. Eerst deze steengoede slagerij verderzetten. Wat de toekomst brengt, zien we later wel.”