GENT – Vandaag begint de vijfde lichting start-ups aan hun acceleratorprogramma bij The Birdhouse. Zij werden geselecteerd uit meer dan negenhonderd dossiers en zeventig pitches. Daarbij viel vooral de grote diversiteit op. “We zien totaal nieuwe sectoren ontstaan, maar ook in de klassieke sectoren is er heel wat innovatie,” zegt Henk Vandenbroucke, COO van The Birdhouse. “Zo is legal tech duidelijk aan een opmars bezig en begint de deeleconomie ook traditionele bastions als de bouwsector te veroveren.”
Op basis van 971 ingediende dossiers werden zeventig startups gevraagd om te pitchen bij The Birdhouse. Daarvan overleefden er uiteindelijk veertien de strenge selectie: acht in Gent, zes in Antwerpen. “We laten in elke lichting sowieso slechts een vijftiental startups toe”, legt Vandenbroucke uit. “Omdat het programma en de begeleiding bijzonder intensief zijn, houden we het aantal plaatsen beperkt.”
Specifieke doelgroep
Hij vindt het fantastisch dat er zoveel ondernemers klaarstaan in Vlaanderen. Vandenbroucke: “Maar veel van de ingediende dossiers kwamen ofwel van prille starters met een nog vaag ondernemersidee, of van kmo’s. Met The Birdhouse richten we ons expliciet op start-ups die al ontplooid zijn en die net die ene versnelling nodig hebben om te kunnen schalen.”
Software en legal tech
Onder de start-ups die tot het acceleratorprogramma werden toegelaten, zitten heel wat softwareplatformen. Die gaan bijzonder breed: van HR, IT-support en logistiek tot 3D-visualisatie. Een andere opvallende tendens is de opmars van legal tech: een wereld waar technologie slechts traag voet aan de grond kreeg, maar die nu snel digitaliseert.
Klassieke sectoren
Ook in andere klassieke sectoren schieten de innovatieve start-ups als paddenstoelen uit de grond. Een van de geselecteerde start-ups introduceert de deeleconomie in de bouwsector en laat bouwbedrijven zwaar materiaal en apparatuur delen. Een andere is dan weer actief in de datingwereld, een primeur voor The Birdhouse. “Deze start-up, maar ook bijvoorbeeld Crimibox, dat zich richt op een offline spelconcept, illustreren dat innovatie niet per definitie een synoniem is voor technologie”, benadrukt Henk Vandenbroucke. “Een belangrijk deel van hun activiteiten speelt zich offline af.”
Nood aan mentoren
The Birdhouse vroeg de start-ups die een dossier indienden waar ze het meeste nood aan hebben. Met stip op nummer één staan: mentoren. Start-ups hebben behoefte aan ervaren ondernemers die hen voorgegaan zijn, die hen kunnen behoeden voor valkuilen, maar die hen ook opportuniteiten kunnen signaleren. Een netwerk en hulp bij financiering vervolledigen de top drie van de grootste noden van start-up founders.
The Birdhouse bewees ondertussen dat ze als connectie-machine start-ups op het juiste pad kan brengen. In twee jaar tijd verlieten al 50 start-ups succesvol het nest, haalden ze 7,5 miljoen op en werken er in totaal 240 mensen voor de alumni in binnen- en buitenland.
De Gentse start-ups die dit jaar deelnemen aan het traject zijn: Tengu, Dropon, De Nachtkoerier, Human Reef, Hemp in a Box, Contractify, Crimibox en Techwolf. Vanaf volgende week laat Made In u wekelijks kennis maken met één van hen.