157 personeelsleden dreigen hun baan te verliezen, zegt secretaris Leen Van Lierde van ACLVB. De procedure voor collectief ontslag onder de wet Renault zal worden opgestart.
Belgotex is een wereldwijde textielreus die in ons land drie productiebedrijven heeft. Naast een tapijtfabriek in Ronse en een kunstgrasbedrijf in Harelbeke produceert het ook polymeren- en garen in Kruisem. Maar die fabriek, Nyobe Belgotex International, zag zijn omzet vorig jaar stevig terugvallen in een verloren concurrentiestrijd met goedkope Chinese import.
Gevolg van hoge gasprijzen
Nyobe maakt nylongarens op basis van caprolactan. De sluiting van de fabriek komt er als gevolg van de hoge gasprijzen die sinds 2021 in Europa een veelvoud zijn van de gasprijzen in Azië en de VS.
Nyobe probeerde nog de fabriek boven water te houden, maar daar bleek geen beginnen aan. De grote afnemers van Nyobe kopen hun garens op de wereldmarkt tegen aanzienlijk lagere prijzen. Het bedrijf was voorheen bekend als Beaulieu Nylon. Beaulieu Nylon kwam eerder in de financiële problemen door een megaclaim van de fiscus. Het bedrijf ging toen door een gerechtelijke reorganisatie. Stefaan Colle kocht het terug uit die juridische procedure.
Volgens ingewijden nam de druk op Nyobe de jongste jaren ook toe omdat het te lang was blijven vasthouden aan de productie van grote volumes aan witte nylongarens in plaats van gekleurde garens die meer flexibele productieprocessen inhouden. ‘De kostenhandicap, gebrek aan competitiviteit en dan zelf nog wat ongelukkige keuzes maken’, vat een ingewijde het samen. Vorig jaar viel de omzet van Nyobe al met 60 procent terug terwijl de vaste kosten bleven bestaan. Een onhoudbare positie.
De druk op de Europese garenproductie is hoe dan ook opvallend groot. Ook andere textielgroepen, met name Beaulieu, Balta en McThree, sloten al hun afdeling garenextrusie, steeds om dezelfde reden: de dure energieprijzen in België. Domo Group, een andere groep ontstaan uit Beaulieu, is ook actief met caprolactan en probeert via investeringen in China in de markt te blijven.