Uit cijfers van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie blijkt dat de tewerkstelling in de textielsector voor het eerst in dertig jaar weer gestegen is. Alle sectoren vertonen groei, maar vooral technisch textiel doet het goed. Dat is dubbel goed nieuws voor de bachelors textieltechnologie van HoGent, want vanaf dit academiejaar is de opleiding volledig herwerkt en staan textile engineering, product- en procesinnovatie en onderzoeksvaardigheden centraal.
Het nieuwe curriculum kwam er in nauw overleg met de sector. Studenten gaan tijdens de opleiding aan de slag met de nieuwste digitale technieken. Ze kunnen hun creativiteit ontplooien wanneer ze nieuwe materialen ontwikkelen en ze worden volop betrokken bij praktijkgericht onderzoek rond ‘smart textiles’ en ‘low impact technologies’ zoals plasma en UV.
Dat de tewerkstelling nu stijgt, is opmerkelijk: in de eerste jaarhelft met om en bij één procent, of zo’n 200 banen. “Niet veel, maar toch een trendbreuk. Het is dertig jaar geleden, van in de jaren tachtig, dat er nog eens banen bijkwamen”, vertelt Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria, de federatie van de textiel, hout- en meubelindustrie.
Ben Ducatteeuw, managing director van Deslee Clama iDC uit Zonnebeke, oud-student en ereambassadeur van de HoGent beaamt: “De kansen die de textielsector biedt aan jonge mensen, in het bijzonder de doorgroeikansen op korte termijn, zijn uniek in vergelijking met andere sectoren. België is niet langer de grote textielproducent en dat zullen we allicht nooit meer zijn. Maar door onze focus op innovatie blijven we wel echte textiliens.”
“Dat de textielsector nu weer meer aantrekt is het beste bewijs dat de wijzigingen in de sector ook hun vruchten afwerpen. Het is ook goed nieuws voor jonge mensen die gepassioneerd zijn door textiel, maar twijfelen om aan de opleiding te beginnen omdat ze schrik hebben om later geen job te vinden”, zegt opleidingsvoorzitter Linda Deceuninck.