In de zomer van 2020 openden de sterrenchef en echtgenote Frederika Vandeleur hun inmiddels bekende restaurant aan de Fortenstraat op de heide, waar vroeger restaurant Alex ook al een populair culinair oord was. Restaurant Sense scheert de laatste jaren hoge toppen. Michelin lauwerde de zaak met één ster en Sense kreeg een 16 puntenrapport in die andere culinaire gids Gault&Millau.
“We opteerden ervoor om bij de start tussen de twee lockdowns ook op zaterdagen te openen. Tijdens de pandemie schakelden we over op take-away en na de tweede lockdown moesten we eigenlijk voor de tweede keer van nul beginnen. Mede dankzij de mooie recensies zat ons restaurant op weekdagen zowel voor de lunch als ’s avonds vol, maar de zaterdagen kenden minder succes. Daarom verplaatsten we onze sluitingsdag van maandag naar zaterdag. Op maandag zat onze zaak relatief goed vol omdat veel zelfstandigen dan bij ons komen dineren. Ik stopte twee jaar geleden ook mijn activiteiten in sterrenrestaurant Saint-Guidon in het Anderlechtstadion, waardoor nu tijd vrijkomt in het weekend.”
Lees ook: Nieuwe Hof van Cleve komt in Michelin gids met twee sterren
Jong team
De maandagopening bleek inderdaad een succes. “Op vraag van klanten gaan we vanaf 10 personen ook bij hen thuis koken en we openen het restaurant op sluitingsdagen voor groepen vanaf 20 personen”, zeg Michiel.
“We zijn gestopt met afhaalgerechten omdat we focussen op de totaalbeleving. Een sterrenrestaurant is helemaal niet duur als je aandacht hebt voor alle kwalitatief hoogstaande aspecten, gaande van de gevel tot het interieur, de tafeldekking, de bediening, wijnen, kortom de totaalbeleving zoals we ze willen aanbieden. Onze lunch kost 60 euro, maar daarvoor krijg je drie gangen, voorafgegaan door vier hapjes.”
Frederika beklemtoont dat de zaterdagopening éénmaal per maand een kanteling is in de voortdurende evolutie van het restaurant. “We moeten schakelen op vraag van mensen die bij voorkeur op zaterdagavond bij ons willen komen eten. We hebben dit doorgesproken met ons personeel. Ons jong team wil meedenken en hoopt samen met ons te groeien. Michiel is ambitieus en wil zeer ver gaan in wat we doen om op alle vlakken kwaliteit aan te bieden. We spreken op zaterdagavond een nieuw cliënteel aan. Via mond-aan-mondreclame zal dat ook op weekdagen vruchten afwerpen.”
Michiel besluit: “Voor sommige mensen is de drempel van een sterrenrestaurant blijkbaar nog te hoog. Er heerst bijna een taboesfeer, terwijl we voor een iets hogere prijs topkwaliteit leveren op alle vlakken. Voortaan doen we dat dus ook één keer per maand op zaterdagavond.”