Terreurdreiging mag aandacht voor cybercriminaliteit niet doen verslappen

cybercrimineelUit recente cijfers van de Amerikaanse verzekeringsmakelaar Marsch blijkt dat 38% van de Belgische ondernemingen ooit al eens gehackt is. Op Europees niveau zou dat cijfer zelfs nog hoger oplopen. Hoewel alle aandacht dezer dagen vanzelfsprekend uitgaat naar het garanderen van de veiligheid op straat en bij grote evenementen blijft cybercriminalitit voor de Belgische ondernemingen een belangrijk aandachtspunt.

Daarom heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een jaar geleden samen met een aantal partners uit de privésector en de overheidssector de Cyber Security Coalition opgericht. Het gaat om een unieke drieledige coalitie van experts uit de academische wereld, de privésector en de overheid die aan maatregelen werkt om de cybersecurity te versterken.

De coalitie werkt rond vier krachtlijnen: het uitwisselen van ervaringen en expertise, het delen van informatie (‘intelligence’), acties naar het grote publiek en het formuleren van aanbevelingen voor de overheid, de academische sector en de ondernemingswereld.

De veiligheidsexperts van bedrijven én overheidsdiensten hebben op tweewekelijkse basis informatie uitgewisseld over specifieke dreigingen.

Deze coalitie vestigde ook de aandacht op het gegeven dat de cyberproblematiek weinig ‘zichtbaar’ is. Om meer bewustzijn rond dit thema te creëren, werd de campagne ‘Vergeet wachtwoorden, gebruik een wachtzin’ uitgewerkt. Ook bedrijven werden gesensibiliseerd, onder andere rond het thema ‘phishing’, en aangemoedigd werk te maken van het belang en de aanpak van cybersecurity.

In 2016 wil de coalitie werk maken van een zekere verbreding (meer bedrijven en publieke instellingen in België doen aansluiten) en een verdieping (rond de vier krachtlijnen). De sterkte van deze coalitie is immers haar unieke samenstelling, die de expertise van haar verschillende partners bundelt.

“Ook zal de samenwerking met het Centrum voor Cybersecurity worden voortgezet”, zegt VBO-topman Pieter Timmermans. Dit is immers van cruciaal belang als bedrijven, de universiteiten en de overheid moeten opboksen tegen een wereld waarin er reeds sprake is van een grote samenwerking tussen cybercriminelen.