Hoogfructosestroop verkrijg je door de klassieke fructosestroop van 42 procent fructose te verrijken tot een stroop van minimum 95 procent. De klassieke stroop is qua smaak en zoetkracht vergelijkbaar met biet- of rietsuiker, de hoogfructosestroop is nog zoeter. Het product is geschikt voor frisdranken en voedingswaren, maar het zal in de nabije toekomst ook gebruikt worden als basisingrediënt voor de productie van bioplastics.
“De productie van de hoogfructosestroop zal van 110 ton per dag toenemen tot 220 ton per dag”, zegt Gerdi De Kimpe, woordvoerder van Tereos. Het project zal in twee fasen verlopen. Tegen eind volgend jaar zal de productie toenemen tot 150 ton per dag, midden 2025 zal de beoogde 220 ton per dag bereikt worden. Door de aankoop van een nieuwe energievriendelijkere installatie zal de dubbele productie zonder energie en CO2-toename gebeuren.”
Tereos sloot een contract af met Nederlands technologiebedrijf Aventium, zij zullen de hoogfructosestroop van Tereos gebruiken als ingrediënt om bioplastics mee te maken. Onder andere voor Carlsberg, voor hun nieuw bio-based en volledig recycleerbaar bierflesje.