WAARSCHOOT – Vleeswarengroep Ter Beke heeft zijn jaarresultaten van 2018 bekend gemaakt. De omzet van het Waarschootse bedrijf stijgt met 36,8% tot 680,5 miljoen euro. Ter Beke behaalt daarmee haar vooropgesteld resultaat. Voor het eerst werden ook de cijfers van de in 2017 verworven bedrijven Offerman (NL), Stefano Toselli (FR), Pasta Food Company (P) en KK Fine Foods (EN) voor een volledig jaar opgenomen in de resultaten.
“De integratie van de nieuwe bedrijven is vlot verlopen”, meent CEO Francis Kint. “Ter Beke is hierdoor opnieuw een stap verder in haar transformatie tot een gediversifieerde voedingsgroep met schaal. Dit laat ons toe om beter in te spelen op de vragen van de consument, die steeds bewuster omgaat met voeding.”
Niet-terugkerende kosten
Om de resultaten van 2017 en 2018 te vergelijken, moet er rekening gehouden worden dat de bedrijfsresultaten van 2018 voor 6,8 miljoen euro niet-terugkerende kosten bevatten, terwijl in 2017 netto een niet recurrente opbrengst van 4,4 miljoen euro werd gerealiseerd. De niet-terugkerende kosten van 2018 bevatten voornamelijk herstructureringskosten om de overhead aan te passen aan de huidige marktcondities, kosten gelieerd aan de sluiting van de fabriek in Zoetermeer en de kosten van een strategische studie uitgevoerd na de 4 acquisities om het potentieel van de nieuwe groep in kaart te brengen.
Schulden gereduceerd
Niettegenstaande een belangrijk investeringsprogramma ter uitbreiding van de capaciteit van de fabrieken in Veurne en Ridderkerk konden de netto financiële schulden worden teruggebracht van 126,9 miljoen tot 122,7 miljoen euro.
“Gelet op de evolutie van de resultaten zal de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering van aandeelhouders voorstellen om het bruto dividend te behouden op 4,00 euro”, geeft Kint nog mee.
De groep vertrouwt erop dat, behoudens onvoorziene marktomstandigheden, het resultaat voor 2019 het resultaat van 2018 zal overtreffen.