Begin dit jaar stelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het Sint-Niklase bedrijf in de Aerschotstraat in gebreke. De minister wou toen dat SVK de nodige stappen ondernam om de nodige opkuisoperaties te doen op de site van het bedrijf.
Scheerders van Kerchove’s Verenigde Fabrieken (SVK) wordt als asbestbedrijf bestempeld als een van de grote verspreiders van asbest in Vlaanderen.
Daarnaast eiste Demir ook een financiële vergoeding voor hun aandeel in die verspreiding. Volgens de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is SVK verantwoordelijk voor 15 procent van het in Vlaanderen geproduceerde en vandaag aanwezige asbestcement.
De ingebrekestelling kwam er nadat Demir had opgevangen dat het bedrijf een vennootschapsrechtelijke herstructurering van de nv SVK plande en ze zo wou voorkomen dat de onderneming de dans ontspringt en de opkuis van vervuiling afwentelt op de belastingbetaler. SVK liet kort nadien weten dat het niet de intentie had om zo’n herstructurering te realiseren. (Lees verder onder de foto)
Dat de toekomst voor SVK er allesbehalve rooskleurig uitzag, was al langer bekend en ook duidelijk zichtbaar in de jaarverslagen. Een half jaar later na de perikelen met OVAM worden nu 95,99 procent van de aandelen verkocht aan Stones nv, de vennootschap van de Antwerpse families Beerens en Aertssen.
“De toestand van SVK ging zienderogen achteruit en zij hebben het bedrijf nu gered. Dankzij hen heeft SVK opnieuw een toekomst”
Bruno Desmet
Plannen toelichten
“De toestand van SVK ging zienderogen achteruit en zij hebben het bedrijf nu gered”, zegt SVK-CEO Bruno Desmet stellig. “We moeten er niet flauw over doen dat wij niet de financiële middelen hadden om de nodige stappen inzake sanering te ondernemen. Ik heb alleen maar respect voor de ondernemingszin van de kopers, want het zijn allesbehalve ‘gewoon wat gronden’ die ze hiermee aanschaffen. Dankzij hen heeft SVK opnieuw een toekomst. De komende periode zullen ze hun plannen voor de invulling van onze gronden, maar ook op vlak van productie en sanering intern, verder toelichten aan het personeel. Nadien worden die ook extern bekendgemaakt.”