Projectontwikkelaar O My Kot krijgt een vergunning van de Stad Gent om twee leegstaande panden in de Holstraat om te vormen tot 51 nieuwe studentenkamers. Dat is donderdag beslist door het schepencollege. Het gaat om een home met een conciërge en een eigen fietsenstalling, om overlast te beperken.
Bewoners van de straten rond de Holstraat proberen de plannen tegen te houden, omdat ze vrezen voor hinder en ze betreuren dat het weefsel in hun wijk verloren gaat, ten koste van studenten. Het zijn klachten die ook al jaren ook elders in Gent te horen zijn.
Tegelijkertijd schieten de studentencomplexen als paddenstoelen uit de grond. Hoe kan dat eigenlijk? De gedachtegang achter de vergunning voor de nieuwe studentenhome in de Holstraat laat goed zien waarom.
Enorme druk
Er is namelijk een ongezien hoge vraag naar studentenkamers in Gent. De druk is enorm. Om te begrijpen hoe het zover gekomen is, volstaat een blik op de cijfers. Er zijn op twintig jaar tijd zo’n 20.000 studenten bijgekomen in Gent. Ongeveer de helft wil op kot.
Maar in die periode zijn er ook maar 3.500 kamers voor studenten bij gebouwd. Een enorm onevenwicht dus. Alle officiële studentenkamers zijn bezet, allemaal. Daarom zoeken studenten ook plaats op de gewone woningmarkt, door huizen en appartementen te kopen of huren.
Momenteel wonen naar schatting 10.000 studenten in een ‘gewoon’ huis of appartement in Gent. Zo’n 3.700 gezinswoningen of appartementen zijn daardoor niet beschikbaar. Dat mag officieel nochtans niet meer sinds jaren. Gent wil die woningen vrij houden voor gezinnen. Maar dan moeten er dus elders meer studentenkamers bijkomen.
Markt boomt
Een huis opdelen in studentenkamers is in Gent al verboden sinds 1999. Om het aanbod wel te verhogen werd in 2010 het licht op groen gezet voor private ontwikkelaars om grote studentenhomes te bouwen. Voordien mochten enkel de UGent en de hogescholen dat zelf.
Het onevenwicht tussen vraag en aanbod van studentenhuisvesting wordt elk jaar duidelijker.
Stad Gent
Die markt is nu aan het boomen, onder impuls van grote spelers zoals Upgrade Estate, maar ook kleinere ontwikkelaars. Er zijn plannen voor meer dan 1.000 nieuwe kamers. Als die een aantal regels respecteren, dan is de kans groot dat ze allemaal vergund worden.
“Grote studentenpanden hebben een aantal voordelen”, zegt de Stad in de motivatie om het pand met 50 kamers in de Holstraat goed te keuren. “Het gaat meteen om veel kamers en ze kunnen niet individueel verkocht worden. Dit geeft garanties.”
“Als op termijn het aantal studenten terugvalt, kan dit gebouw makkelijker verbouwd worden naar een andere functie. Anderzijds blijft het beheer zo de verantwoordelijkheid van één instantie: bij overlast is er dan ook een duidelijk aanspreekpunt. Bij grote studentenpanden wordt dikwijls voorzien in een conciërge, wat de leefbaarheid voor de studenten en omwonenden ten goede komt.”
“Het onevenwicht tussen vraag en aanbod van studentenhuisvesting wordt elk jaar duidelijker. Daarom is het belangrijk een fors bijkomend aanbod van gereglementeerde studentenhuisvesting te voorzien.”