AALST – Studenten van de bacheloropleiding in het Vastgoed van hogeschool Odisee in Aalst zijn op zoek naar reële onderwerpen voor hun bachelorproef. Ze lanceren daarom een oproep aan organisaties, vzw’s en andere niet-particuliere initiatieven voor het aanleveren van analytische of praktische cases die de studenten voor hen kunnen uitwerken. Als voorwaarde stelt de opleiding wel dat het om niet-dringende projecten gaat. De oplevering van de bachelorproef zou immers pas eind mei 2021 plaatsvinden.
Lara Raedemaeker zit nu in het tweede jaar van de opleiding en maakt volgend jaar de bachelorproef: “Een bachelorproef is het sluitstuk van onze opleiding en combineert idealiter meerdere van de domeinen waarin we worden opgeleid. Het kunnen dus vragen of initiatieven zijn met een of meerdere combinaties van juridische, economische, bouwtechnische en commerciële oorsprong. De opleiding laat ons kiezen en we kunnen zelf ook onderwerpen aanreiken waarin we ons willen verdiepen. Dat mogen dus ook praktische cases zijn. Een echte case of vastgoedproblematiek is voor mij en veel van mijn medestudenten natuurlijk fijn omdat ons eindwerk zo ook echt iets kan betekenen voor de maatschappij.”
Eigenaarschap en verantwoordelijkheidszin stimuleren
Opleidingshoofd Laetitia Gremonprez vult aan: “We stimuleren studenten om eigenaarschap te nemen over hun studieloopbaan. Hen zelf een onderwerp laten aanreiken is daarom een logische keuze. We kunnen studenten natuurlijk niet massaal organisaties laten bestoken met e-mails. Daarom lanceren we een algemene oproep. Dat de case ook zijn nut kan bewijzen in de praktijk, zal de studenten stimuleren in hun verantwoordelijkheid om het project ook tot een goed einde te brengen.”
Voldoende complex en betekenisvol voor de dagelijkse praktijk
“We vinden het een pluspunt als studenten methodes en oplossingen aanreiken die organisaties en vastgoedprofessionals in hun dagelijkse praktijk vooruit helpen. Het onderwerp moet wel voldoende complex zijn om de doelstellingen die we als opleiding beogen voor een bachelorproef te realiseren. Eén van die doelstellingen is dat de student een aan de beroepspraktijk gerelateerde complexe problematiek op een methodische wijze analyseert. De studenten worden bij ons opgeleid als projectontwikkelaar, syndicus, rentmeester, vastgoedbemiddelaar en vastgoed-expert. We denken dus aan herbestemming, projectontwikkeling, bemiddelingsopdrachten, patrimoniumbeheer, enzovoort. Het is wel zo dat het uitwerken van de bachelorproef tijd in beslag neemt voor de student. De case kan dus maar afgerond zijn tegen eind mei 2021”, verduidelijkt het opleidingshoofd.
Koppeling aan stage mogelijk
Indien de vraag komt van een vastgoedgerelateerd bedrijf, dan is het ook mogelijk dat de student de bachelorproef koppelt aan de stage. Een stage in het laatste jaar duurt zes weken en vindt plaats van eind oktober tot midden december 2020.
Hoe kunnen voorstellen ingediend worden?
Organisaties en vastgoedprofessionals kunnen een voorstel sturen naar tom.dekoster@odisee.be. Tom De Koster: “Het is handig als we via e-mail een concrete omschrijving ontvangen van de vraag waarin de aanvrager de context, de problematiek en de al genomen stappen omschrijft. Liefst ontvangen we een bericht tegen eind mei, begin juni. Zo kunnen we als docententeam tijdig de complexiteit inschatten en bepalen of de vraag geschikt is voor een student vastgoed.”