Ondanks de inspanningen van Stad Gent om te zorgen voor een maximale afvalinzameling en -opruiming, blijft zwerfvuil een hardnekkig probleem in de wijk Overpoort (dus niet alleen in het Citadelpark). Er wordt al een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om het gebruik van herbruikbare bekers in te voeren en ook de mogelijkheid van ondergrondse containers voor bedrijfsafval wordt onderzocht. Ondanks sensibiliseringscampagnes en de intensieve inzet van infobussen en politie blijft nachtelijk lawaai ook een hardnekkig probleem in de Wijk Overpoort en de doorgangsstraten naar studentenwijken. De Stad onderzoekt de haalbaarheid van het inzetten van mensen om dit probleem aan te pakken.
De Stad kan op dit vlak wat hulp gebruiken en klopte aan bij studenten bedrijfsmanagement van HOGENT en Avans Hogeschool Breda. Zij kregen afgelopen week de opdracht uit de hand van de burgemeester hemzelf. In kleine teams werkten de studenten via de design thinking-methode voorstellen uit. Donderdagmiddag stelden ze die voor aan vertegenwoordigers van stad Gent. Die kregen in totaal 11 voorstellen rond 1 van beide uitdagingen voorgeschoteld en reageerden bijzonder positief. “De studenten kregen zeer doelgerichte vragen en konden duidelijk op de interesse van de mensen van stad Gent rekenen”, schetst lector Severine Hermanns.
Van active noise cancelling tot statiegeld
Rond het thema geluidsoverlast kwamen de studenten met ideeën als een nieuwe app voor buurtbewoners waar ze overlast kunnen melden, geluidspanelen op de grond en in de hoogte (als een soort paraplu’s), en active noise cancelling (tegengestelde geluidsgolven creëren, wat het geluid neutraliseert).
Rond het thema afval kwam dan weer het idee naar boven om gebruik te maken van nudging om plastic afval in een container te deponeren (zoals een container in de vorm van een jukebox of in de vorm van een poll). Een ander voorstel was om een soort muntjes te verkopen (eigenlijk statiegeld): studenten kopen een muntje en als ze willen drinken moeten ze het muntje afgeven. Als ze hun muntje willen terugkrijgen dan moeten ze de beker terugbrengen. Doen ze het niet, dan zijn ze hun geld kwijt en moeten ze sowieso een nieuw muntje kopen als ze nog iets willen drinken.
Voor herhaling vatbaar
Uiteraard was het tijdsbestek niet van die aard om zeer gedetailleerde oplossingen aan te reiken, maar de vertegenwoordigers van de stad hebben alle voorstellen opgevraagd om verder te onderzoeken. Ook de samenwerking tussen de HOGENT- en Avansstudenten verliep bijzonder vlot, ervaarde Severine: “Sowieso een project dat voor herhaling vatbaar is”, maakt ze zich sterk.