1 (1)

Student-ondernemerschap heeft positieve impact op economie én student

GENT - De voorbije jaren kende student-ondernemerschap een sterke toename in populariteit met sterke spelers zoals Teamleader, BeerSelect en TechWolf. In de EU wordt al jaren in student-ondernemerschap geïnvesteerd en Vlaanderen vormt hierop geen uitzondering. “Dit doet men in de overtuiging dat student-ondernemerschap de economie positief beïnvloedt. Toch is er nog maar weinig geweten over de impact van het fenomeen”, vertellen professoren Petra Andries en Mirjam Knockaert. Een pilootstudie van de UGent in opdracht van de Vlaamse overheid toont nu ook de positieve impact van student-ondernemerschap wetenschappelijk aan.

“Aangezien de UGent sinds 10 jaar een pioniersrol speelt met o.a. het invoeren van het statuut student-ondernemer, het ijveren voor het fiscaal-juridisch statuut student-zelfstandige, de introductie van een eigen centrum voor student-ondernemerschap ‘DO!’ en een leerlijn van ondernemende keuzevakken, was een pilootstudie met onze eigen data een logisch startpunt voor de impactmeting”, zegt Steve Stevens, coördinator van DO!. “Dat VLAIO, net zoals wijzelf, de waarde inzag van die studie, kan de start betekenen voor een nóg gerichtere en kwalitatievere begeleiding voor ondernemende studenten en de ecosystemen die hen ondersteunen.”

Meer dan de helft blijft ook na studies ondernemen

Het onderzoek heeft betrekking op student-ondernemerschap vóór de coronacrisis en is gebaseerd op de antwoorden uit een bevraging waaraan 305 (oud-)student-ondernemers van de UGent deelnamen. Uit de studie blijkt dat meer dan de helft van de UGent-studenten die tijdens hun studies een eigen zaak oprichtten, ook na afstuderen zelfstandig ondernemer blijft. Dit cijfer ligt een pak hoger dan bij de doorsnee hoogopgeleide jongere in Vlaanderen, die maar in 9% van de gevallen als ondernemer actief is.

“Het feit dat meer dan de helft van onze alumni student-ondernemers nog steeds onderneemt, toont dus het belang aan van ondernemende ondersteuning tijdens de studies”, concludeert Steve Stevens.

Intrapreneurs

Daarnaast toont de studie aan dat voormalig student-ondernemers die als werknemer aan de slag gaan in meer dan 60% van de gevallen als intrapreneur beschouwd kunnen worden.

Zij vertonen innovatief gedrag en bouwen nieuwe activiteiten uit voor hun werkgever. Het Vlaams gemiddelde voor jonge hoogopgeleide werknemers ligt hier slechts op 11%. Oud-student-ondernemers zijn ook beduidend meer tevreden met hun carrière dan hun studiegenoten die geen eigen studentenzaak oprichtten, ongeacht of ze ook na afstuderen blijven ondernemen.

Economische impact

De resultaten geven ook duidelijk aan dat student-ondernemers in de regio van hun studie vaak een belangrijke economische impact creëren. Zo blijkt dat ze gemiddeld 2,43 personen tewerkstellen. Bij hun Vlaamse hooggeschoolde collega-ondernemers ligt het gemiddelde op 1,52 werknemers. Ook de gemiddelde jaaromzet ligt opmerkelijk hoger met meer dan 280.000 euro t.o.v. het Vlaams gemiddelde van een kleine 90.000 euro in dezelfde jonge doelgroep. Daarenboven halen voormalig student-ondernemers vaker (een hogere) financiering op.

“We wisten dat een aantal student-ondernemingen, zoals bijvoorbeeld Teamleader, de voorbije jaren uitzonderlijk goede resultaten behaalden”, vertelt Steve Stevens. “We dachten dat zij mogelijks de cijfers zouden kunnen vertekenen. Maar ook wanneer je de case van Teamleader niet meeneemt in de analyse, blijken de resultaten alsnog zeer positief.”

Student-ondernemerschap heeft dus een duidelijk positieve impact op ondernemerschap en innovatie, twee belangrijke motoren voor onze economie. En de student-ondernemers zelf, die blijken achteraf heel tevreden met hun carrièrekeuze.

Talkshow: ‘A Dacade of DO!’

Op 20 mei wordt het feestjaar van DO! afgesloten met de online talkshow ‘A Decade of DO!’, die de resultaten van 10 jaar (student-)ondernemerschap binnen de universiteit viert. Iedereen is welkom, inschrijven kan via http://bit.ly/adecadeofdo.