c-joost-agneessens-1-3_0

Strijd om Geraardsbergse Unal-site gaat voort

GERAARDSBERGEN - De Unal-site in Geraardsbergen is een industrieterrein waar jarenlang een luciferfabriek stond en nu enkel nog enkele kleinere bedrijven gevestigd zijn. Nadat in 2016 de vergunning om er een groot winkelcomplex te bouwen werd vernietigd, diende Lukona nv vorig jaar een bouwaanvraag in voor een kmo-zone van 96 units met zes bedrijfsverzamelgebouwen. Dat is niet naar de zin van de groene beweging Climaxi, die de site liever zou inrichten als waterbuffer aangezien het gaat om overstromingsgebied.

De Unal-site ontstond in de tweede wereldoorlog met de bouw van een grote luciferfabriek door het bedrijf Union Allumetière (Union Match). Later veranderde de naam in UNAL nv, en nog later in Swedish Match. Dit bedrijf was het resultaat van een heleboel fusies, overnames en afslankingen gedurende vele decennia. In de jaren 80 begon men al delen van de gronden te verkopen. Eind de jaren 90 verhuisde de productie-eenheid naar Hongarije. Vandaag zijn de belangrijkste gebouwen van de luciferfabriek gesloopt. Intussen hebben er zich een aantal kleinere bedrijven gevestigd.

Geen shoppingcenter, wel kmo-site?

Vorige week raakte bekend dat Lukona nv uit Oostkamp, onder leiding van Franky Vanhee, op 27 april 2020 een aanvraag ingediend heeft voor een omgevingsvergunning. Vanhee wil er een kmo-site met 96 bedrijfsunits en zes bedrijfsverzamelgebouwen neerpoten. Of deze vergunning ook effectief zal toegekend worden, valt echter af te wachten. Volgens het Milieufront Omer Wattez werden tussen 2013 en 2020 immers zeven vergunningen vernietigd door de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Zo waren er in 2016 bijvoorbeeld plannen om op de site een shopping center te maken. Onder druk van diverse milieuorganisaties en tal van omwonenden werden de plannen naar de papiermand verwezen.

Verkeersveiligheid en -leefbaarheid in het gedrang

Het college van burgemeester en schepenen weigerde in september 2020 de omgevingsvergunning voor het project van Vanhee. De aanvrager tekende vervolgens beroep aan. De provinciaal omgevingsambtenaar stelt in zijn verslag voor om Lukona nv een omgevingsvergunning onder voorwaarden te verlenen. De provincie Oost-Vlaanderen heeft nog niets beslist.

Milieuorganisatie Climaxi maakt zich ernstig zorgen: “Het departement Mobiliteit en Openbare werken van de Vlaamse Overheid stelt heel wat vragen in diens advies over de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid van de Gaverstraat. Ook worden vragen gesteld over het kruispunt met de Guilleminlaan, dat helemaal niet aangepast is voor dergelijk verkeer. Bovendien is de weginfrastructuur niet voorzien op extra vrachtvervoer en kan ze geen veilige toegang/doorgang garanderen. De site ligt in een afgelegen hoek met veel omwonenden, zonder veilige aansluiting.”

Het voorstel van Climaxi om de site om te vormen tot waterbuffer

Overstromingsgebied

Doorslaggevende factor voor Climaxi si het feit dat de gehele site in overstromingsgebied ligt. “Het vloerpeil van de geplande bedrijfsunits is zelfs nog 30 cm lager dan het vloerpeil van het destijds geplande mega-shopping center. Het zou veel beter zijn om van de site een waterbuffer te maken”, vindt Climaxi. “Door het af te graven zou het bij wateroverlast een enorme meerwaarde in de bescherming van het stadscentrum vormen. Het gaat om een volume van 200 miljoen liter water dat hier aan extra overstromingsruimte gecreëerd zou kunnen worden.”

Ook Milieufront Omer Wattez vraagt al meer dan vijftien jaar om dit gebied terug te transformeren tot Dendermeersen.