Als de naam Dagmar Liekens geen belletje doet rinkelen, doet haar gezicht dat zeker. Na een periode als model, kwam ze in 1995 terecht in de mediasector dankzij haar hoofdrol in de film She Good Fighter. Toen ging de bal aan het rollen. De jaren daarop was Dagmar te zien als presentatrice in programma’s als Het Swingpaleis, Beestig Leuk, Fort Boyard en Zo Vader, Zo Zoon. Door haar perfectionisme belandde ze na een 8-tal jaar helaas in een burn out.
“Ik voelde mezelf steeds meer in mijn schulp kruipen en begreep in het begin niet goed waarom. Nadat ik professionele hulp had gezocht had, besefte ik dat het mijn perfectionisme was dat er voor zorgde dat het de verkeerde kant uitging. Ik werd verlamd door faalangst en voelde hoe langer hoe meer dat het niet goed ging met me. Ik heb dan ook bewust een streep gezet achter mijn carrière.”
Mensen met zelfde probleem helpen
Na een periode thuis en in enkele andere jobs, besloot Dagmar een opleiding tot coach te volgen en zich verder te specialiseren in stress management, burn out en perfectionisme. “Ik had zelf gevoeld wat zo’n traject met iemand doet en wilde ook andere mensen helpen. Ik besefte dat ik op deze manier betekenis kon geven en besloot hier volop voor te gaan met de opstart van DagLicht Coaching.”
DagLicht Coaching helpt mensen niet enkel met perfectionisme, maar ook met stress management en burn out. Ook voor loopbaanbegeleiding kan je bij Dagmar terecht. Dankzij loopbaancheques van de VDAB kan je 7 uur begeleiding krijgen voor slechts 80 euro.
Wat is perfectionisme?
“Je zou versteld staan hoeveel mensen last hebben van perfectionisme, maar dat zelf nog niet weten”, zegt ze. “Natuurlijk is dit ook een kwaliteit die je kan helpen om je doelen te bereiken, maar op een gegeven moment gaat dat patroon zodanig in overdrive dat het niet aangenaam meer is. Dan krijg je een dwangmatig gevoel waarbij je de lat altijd veel te hoog legt en nooit tevreden bent met jezelf of wat je doet. Je gaat meer en meer in je hoofd zitten, veel piekeren en uitstellen, niet kunnen kiezen of beslissen. Het denken belemmert als het ware het doen en brengt je uit evenwicht.”
“Dit patroon ontwikkelt zich overigens meestal op heel jonge leeftijd door het gevoel dat je niet ok bent zoals je in het leven staat”, vervolgt Dagmar. “Je gaat je dan zodanig aanpassen tot je wel die bevestiging krijgt van je ouders, leerkrachten, vriendjes,… Dit patroon wordt met de jaren erger en op termijn ook belemmerend. Zodanig dat je nergens meer aan begin omdat het toch niet goed genoeg zal zijn.”
Het kan iedereen overkomen
Moet je nu panikeren wanneer je je huis graag proper en met alle spullen mooi uitgelijnd hebt staan? “Absoluut niet. Het kan ook zijn dat je het gewoon graag netjes hebt”, zegt Dagmar. “Omgekeerd kan natuurlijk ook. Ik vertel cliënten soms dat hun stressproblemen door een vorm van perfectionisme komen en krijg dan de reactie: ‘Nee joh, je zou mijn huis moeten zien. Zo een rommel.’ De twee zijn dus niet noodzakelijk met elkaar verbonden.”
Toch kan het echt iedereen overkomen. “Als ik naar mijn cliënten kijk, zijn deze heel verscheiden. 50 procent van hen zijn mannen, terwijl je toch zou denken dat het vooral vrouwen zijn die hiervoor naar een coach gaan. Ze komen ook uit alle lagen van de bevolking, van CEO’s tot huisvrouwen.”
Terug fier zijn op wat je doet
Elk traject bij DagLicht Coaching start met een intake gesprek en wordt vervolgens uitgewerkt op maat. Het gemiddelde traject duurt slechts een 7-tal sessies.
En is het daarmee voorbij? Kan je ‘genezen’ van perfectionisme? “Nee, perfectionisme verdwijnt nooit, en dat hoeft ook niet. Het kan je helpen om weer bepaalde doelen te bereiken en ook dan nog de lat hoog te leggen, maar zonder dat dwangmatige gevoel waarbij niets goed genoeg is”, vertelt Dagmar, die ook zelf nog dagelijks met haar perfectionisme geconfronteerd wordt. “Ik wil nog steeds alles zo goed mogelijk doen, maar ik zal niet meer zoals vroeger eindeloos blijven doorwerken, waarna het nog steeds niet goed genoeg was. De obsessieve kant heb ik zeker onder controle. Ik ben milder voor mezelf. Anders dan vroeger kan ik nu wel echt fier zijn over wat ik aan het doen ben.”
Workshops en retreats
Toch doet Dagmar alles bewust stapje voor stapje. Voorlopig concentreert ze zich enkel op individuele coaching, maar naar de toekomst toe zou ze ook graag workshops geven en retreats aanbieden waarbij ze met een groep voor een aantal dagen naar het buitenland trekken en bepaalde thema’s aanpakken. “Dergelijke zaken komen er zeker nog aan”, besluit ze.