5+toerist+brasserie+restaurant+zottegem+tablefever+bart+albrecht

Starter van de Week: Toerist brengt 100% Belgische keuken

ZOTTEGEM – Op 9 oktober opende restaurant ‘Toerist’ in Zottegem voor het eerst zijn deuren. Tim Pede en Jonathan De Smet serveren hun gasten de klassieke Belgische keuken met een eigen insteek, zelfs de bieren en wijnen zijn er van Belgische oorsprong. “We zijn, bij mijn weten, het enige restaurant dat enkel met Belgisch producten werkt. Alleen de coca-cola op onze kaart is dat niet”, aldus Tim.

Als het concept te sterk is voor Mijn Pop-up Restaurant, weet je dat je goed zit. Time Pede en Jonathan De Smet gingen door de voorrondes van het vtm-programma, maar hun idee om een puur Belgisch restaurant op te starten, was volgens de programmamakers al te goed uitgewerkt om nog deel te nemen.

Van foodtruck tot restaurant

Tim en Jonathan staan beiden al jaren in de horeca. Culinair talent van de twee, Jonathan, volgde een koksopleiding en werkte in verschillende horecazaken. Tim is sommelier en draait al sinds zijn 15de mee in het vak. Drie jaar geleden startte het duo samen een eigen cateringbedrijf genaamd De Smaaktoerist. “We reisden het land door met onze foodtruck, maar hebben altijd gezegd: binnen de 5 jaar willen we een vaste stek.”

Waar in Vlaanderen maakte hen niet veel uit, maar uiteindelijk viel hun oog op een prachtig oud pand met een geklasseerde gevel in Zottegem, de geboortestad van Tim. Deze switch kwam volgens hem net op tijd: “Er is een overaanbod aan foodtrucks en naar mijn gevoel zijn we er op het juiste moment mee gestopt. Er zijn duizenden foodtrucks die beter zijn dan ons, maar met ons 100% Belgisch restaurant zijn we wel degelijk uniek.”

Ervaring opdoen

“Wat ik anderen aanraad is om veel ervaring op te doen in de horeca alvorens zelf iets te starten. Ik ben bijvoorbeeld de maand voor onze opening gaan meedraaien in het restaurant van een collega om de snelheid en de finesse erin te krijgen”, zegt Tim.

 

Belevingsrestaurant

“We willen dat Toerist een belevingsrestaurant is waar de mensen een warm gevoel ervaren en rustig kunnen genieten van Belgische klassiekers en streekgerechten, in combinatie met aangepaste Belgische wijnen en bieren. Veel bedrijven uit de regio komen graag ’s middags langs voor onze lunch, maar ook gezinnen met kinderen zijn zeker welkom.”

 

Tasting Monday

“Sinds vorige week zijn we gestart met Tasting Monday. Op deze degustatieavonden willen we onze leveranciers in de kijker zetten. Dit door bijvoorbeeld een aantal Belgische wijnboeren uit te nodigen, terwijl we zelf voor bijpassende hapjes zorgen. Vorige week hadden we zo Kaasmeester Callebaut uit Oudenaarde bij ons voor een kaas- en bieravond.”

Ten slotte willen we naar de toekomst toe ook onze cateringzaak verderzetten. Zo kan De Smaaktoerist naast het restaurant blijven bestaan.