SkyForce_0931

Starter van de week: Skyforce beschermt KMO’s en kleine zelfstandigen tegen cyberaanvallen

GENT/NAZARETH – Skyforce werd in april 2019 opgericht aan de rand van Brussel. Sinds kort heeft de start-up ook een vestiging in het Gentse. Skyforce biedt zelfstandigen en KMO’s een fysieke oplossing voor de bestrijding van allerhande cyberaanvallen: de Cyberbox. Dit kleine doosje wordt na de internet-router geplaatst en filtert alle schadelijke verkeer dat het netwerk van de KMO binnenkomt of verlaat.

Elke dag vinden duizenden cyberaanvallen plaats in ons land en KMO’s en zelfstandigen zijn hier meestal het eerste slachtoffer van. Denk maar aan de sandwichbar die een openbaar netwerk ter beschikking stelt van zijn klanten, maar geen extra beschermingslaag inbouwt. De financiële gevolgen zijn dan ook niet te onderschatten voor de kleine ondernemer.

“Grote bedrijven hebben budgetten om zich te beveiligen tegen deze aanvallen, maar kleine kmo’s en zelfstandigen zijn veelal slecht beveiligd”, zegt Vincent Declercq, Customer Service Manager bij Skyforce. “Je moet het internet zien als een grote autostrade met afritten. Sommige zijn beschermd, andere zijn open. Virussen worden massaal gelanceerd en waar er een opening is komen ze binnen.”

Cyberbox

In april vorig jaar ontwikkelden Mathieu Lardinois (35), Christophe Henri (41), Pierre Olivier Glachant (41) en Philippe Verwerft (51) van Skyforce daarom de Cyberbox. Deze nieuwe generatie firewall filtert, anders dan gewone antivirus-software, zowel wat er binnenkomt als wat er buiten gaat.

Vincent legt uit: “Het is vaak in een onwetende handeling dat we virussen binnenlaten. Zo gaan hackers mails sturen onder de naam van een leverancier of links plaatsen op websites. Wanneer we soms goedgelovig op deze links klikken, zetten we de poorten voor de hacker wagenwijd open. Daarom gaat Cyberbox, als enige in België, ook alle signalen die we zelf uitsturen filteren.”

De Cyberbox is verbonden me de internet-router van het bedrijf en gaat vervolgens een eigen wifi-signaal uitsturen waardoor alle toestellen die werken via deze wifi, beveiligd zijn. Bezoekers kunnen zich nog steeds met de originelewifi verbinden, maar zullen dus geen schadelijke virussen kunnen binnenbrengen aangezien ze op een ander netwerk zitten.

Tot 200 aanvallen per maand

“Mensen onderschatten echt het gevaar. Zo krijgen onze klanten maandelijks een rapport van wat we tegengehouden hebben. Wanneer we hen vragen hoeveel keer ze denken aangevallen te worden per maand, is het antwoord vaak 1 tot 3 keer. In werkelijkheid ligt dit aantal op 160 tot 200”, geeft Vincent mee. “Dit terwijl we toch echt belangrijke zaken zoals betalingen, rekeningen, boekhouding,… op onze computers hebben staan.”

In amper een jaar tijd is Skyforce gegroeid van 5 werknemers naar meer dan 50 nu, waaronder een klein tiental in Gent. Meer dan 5000 bedrijven zijn geaudit en Skyforce telt nu al bijna 950 zelfstandigen en KMO’s onder zijn klanten. “Tijdens de audit vonden we 411 virussen en 892 geïnfecteerde toestellen bij onze klanten. Wat nog maar eens de nood aan een goede beveiliging aantoont. Deze toestellen maken we eerst proper en koppelen we vervolgens aan de cyberbox. Sinds de opstart heeft de Cyberbox zo al 41.000 virussen gedetecteerd.”

Verder groeien

Skyforce heeft intussen een vestiging in Nazareth, Grobbendonk en twee in Wallonië. “We willen nu in de eerste plaats verder groeien omdat we merken dat er echt wel nood aan is. Op termijn zouden we graag marktleider worden. Naast onze service voor bedrijven mikken we ook op de particuliere markt. Ten slotte denken we ook zeker internationaal en willen we bijvoorbeeld de Nederlandse en Franse markt aanboren.”

“Ons voornaamste doel is mensen te laten inzien wat de gevaren zijn en dat het wel degelijk iedereen kan overkomen. We denken vaak dat enkel de grote bedrijven worden aangevallen omdat enkel zij in de media komen, maar ook de zaak bij jou om de hoek of je eigen zaak kan het doelwit zijn”, besluit Vincent.