DSC_0327

Starter van de week: Mom+ brengt alle zorg voor eigentijdse (wens)mama’s onder één dak

MERELBEKE - Mom+ is het eerste multidisciplinaire mamacentrum in België waar letterlijk alle mogelijke fysieke en mentale zorg voor de nieuwe generatie (wens)mama's onder één dak samenwerkt. Adeline De Wilde selecteerde een team van 18 zorgverleners, gaande van gynaecologen tot slaapcoaches. "Mama's willen graag de beste zorg van experten, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wij willen het hen makkelijk maken door alles op dezelfde plek aan te bieden.”

Adeline De Wilde (30) is mama van 2 kindjes. Voor mom+ was ze mede-zaakvoerster van een studiebegeleidingskantoor. “Ik hield ervan om jongeren en gezinnen te helpen en heb dit met heel veel passie gedaan, maar het was steeds na de schooluren en in het weekend. Doordat ik kwaliteit wilde leveren werkte ik bijna 7 op 7. Aangezien ook mijn man, Vincent Vanden Borre, als ondernemer zijn eigen droom najaagt met Emaillerie Belge, was het toch wel even kijken hoe we dit alles konden combineren.”

De jonge mama besloot haar zaak te verkopen en tijd te maken voor de kinderen. Toch bleef de drang om opnieuw te gaan ondernemen onderhuids leven. “Toen er in het medisch centrum Cardea Clinic van mijn vader dr. Fernand De Wilde (oogarts) een ruimte vrijkwam, groeide het idee voor mom+”, vertelt Adeline.

“Ik wilde een plek creëren waar alle zorg voor (wens)mama’s, zowel fysiek als mentaal, samenkomt. Toen ik zelf zwanger en pas bevallen was, had ik het gevoel dat ik heel het land afreed en veel tijd verloor met het zoeken naar de juiste experten. Daar wilde ik een oplossing voor bieden.”

Multidisciplinair centrum

“De nieuwe generatie mama’s willen graag de beste zorg van experten, maar het aanbod op Google is overweldigend en de tijd voor grondig opzoekingswerk is vaak beperkt”, vervolgt ze. “De afgelopen 9 maand heb ik meer dan 50 artsen en paramedici ontmoet waaruit ik het huidige mom+ team heb geselecteerd. Als jonge mama van 2 meisjes zou ik zelf kiezen voor deze zorgverleners. Hun ervaring, expertise en passie gaven iedere keer de doorslag.”

Het 18-koppige team bevat 8 gynaecologen, maar ook een bekkenbodemtherapeut, postnatale kine, osteopaten, psycholoog, slaapcoach, carrièrecoach, vruchtbaarheidscoach, enzovoort. Zelf beantwoordt Adeline als jobcoach vragen rond work-life balance en loopbaanbegeleiding en staat ze in voor de dagelijkse leiding van het multidisciplinaire centrum.

“Iedereen is gespecialiseerd in zijn onderwerp, maar ook vooral bereid om samen te werken met de andere experten. Ouder worden brengt niet enkel fysiek, maar ook mentaal een grote verandering met zich mee. Je kan deze twee niet los van elkaar zien. Ik denk dan ook dat het een ongelooflijke meerwaarde is dat we samen rond een patiënt kunnen werken en doorverwijzen naar een collega waar nodig.”

Groepssessies en workshops

Mom+ wil een kwalitatieve, laagdrempelige en discrete plek zijn waar alle zorg voor jonge koppels en wensmama’s gecentraliseerd is. “De huidige generatie vrouwen luistert niet meer zomaar naar het advies van de schoonmama of buurvrouw, maar gaat op zoek naar antwoorden van experten. Online is veel te vinden, maar zeker in tijden van Corona denk ik dat er nood is aan een fysieke plek waar je naartoe kan gaan en al je vragen en zorgen kan uiten.”

Op dat laatste wil Adeline extra inzetten door de organisatie van groepssessies en workshops. In kleine groepjes van een 6-tal personen worden bepaalde topics besproken onder leiding van een expert.

“Vragen die veel aan bod komen in consultaties gieten we in groepssessies. We gaan geen taboes uit de weg en hebben we het over topics als het opkrikken van seksueel verlangen na de geboorte tot invriezen van eicellen”, legt Adeline uit. “Op deze manier willen we mensen correcte informatie meegeven.”

360 graden begeleiding

Mom+ opende in oktober haar deuren. Vanaf 10 januari sluiten ook de gynaecologen aan bij het team. Een afspraak maken bij de zorgverleners kan zowel discreet via de website als telefonisch. Je kan een afspraak maken met een zorgverlener naar keuze, maar ook gewoon op adviesgesprek komen. Er wordt dan geluisterd naar jouw verhaal en samen gekeken welke zorg je nodig hebt.

“Onze specialisten zijn steeds alert voor randzaken en kunnen je eventueel doorsturen naar een collega. Zo zien we vaak dat net bevallen mama’s hun kindje voorop zetten, maar zichzelf soms vergeten. Door hen advies te geven willen we de mama’s 360 graden begeleiden. We kijken er alvast naar uit om vele vrouwen te mogen ontvangen en te ondersteunen in ons centrum”, besluit Adeline.