MELLE – Een lepel is een eeuwenoud gebruiksvoorwerp, maar voor Thomas Reyntens is het zoveel meer. Hij maakt kunstige houten lepels door middel van de ambachtelijke snijtechniek. Het liefst van al werkt hij met hout waar een verhaal achter schuilt. “Gewapend met mes en bijl probeer ik uit elke tak of stronk iets moois te halen! Elk stuk hout heeft zijn eigen karakter, kleur en tekening, wat ervoor zorgt dat elke lepel uniek is”, aldus de oprichter van Meneertje Teelepel.
Al 15 jaar staat Thomas Reyntens (37) in het onderwijs als sportleerkracht. “Ik had al enige tijd zin om iets anders te doen. Nadat ik een workshop lepelsnijder in Nederland had gevolgd, kocht ik mijn eigen materiaal om dit thuis te blijven oefenen en raakte er echt door gebeten. Bij de start van dit schooljaar besloot ik een jaar loopbaanonderbreking te nemen en mijn eigen zaakje te starten. Ik was vooral benieuwd wat ik ermee zou kunnen bereiken en of ik hier echt mijn werk van kon maken.”
Tweede leven
De lepels die Thomas maakt zijn prachtig, maar dienen niet enkel als decoratie. Ze worden zorgvuldig behandeld met zuivere walnotenolie om een duurzaam leven na te streven en de combinatie met voedsel mogelijk te maken. Ze worden ook enkel gemaakt uit vers en lokaal snoeihout. Het hout krijgt op die manier een tweede leven in jouw huis.
Lepel met een verhaal
“Op een jaar tijd heb ik zo’n 300 lepels gemaakt. Dat is ongeveer een lepel per dag”, lacht Thomas. Hij verkoopt ze via zijn webshop, maar maakt ook unieke stukken op vraag van de klant. “Zo kwam er onlangs iemand bij mij die de geboorteboom van zijn dochter uit zijn tuin moest halen en me vroeg of ik er een lepelset van wilde maken”, vertelt Thomas. “Het zijn deze verhalen die mijn job zo uniek maken. Ik maak dan ook het liefst van al lepels voor mensen die een zekere band hebben met het hout.”
Een mooi voorbeeld hiervan zijn de lepelsets die Thomas maakte uit het hout van een honderd jaar oude historische boom nabij woonzorgcentrum ‘Scheldevelde’ in De Pinte. “Ik ben toen op zoek gegaan naar mensen wiens familie in het rusthuis gewoond heeft en die boom dus dagelijks gezien hebben. Voor hen waren deze lepels een uniek geschenk.”
Hoe moet het nu verder?
Intussen worden de lepels van Meneertje Teelepel ook verkocht in de Gentse winkel ‘Akker en Ambacht’ en ‘De Sjampetter’ in Velzeke. “Ik ben nog op zoek naar extra fysieke verkooppunten om mijn lepels te verdelen”, aldus Thomas, die momenteel vooral nadenkt over hoe hij verder wil met Meneertje Teelepel.
“Volgend jaar moet ik beslissen of ik mijn job opnieuw opneem. Ik hou van het ondernemersleven, maar zelfstandig zijn brengt natuurlijk ook een zekere druk met zich mee. Het is een evenwicht zoeken tussen iets leuks doen en je bedrijf toch verder laten groeien”, zegt hij. “Wat ik zeker ben, is dat ik deze fantastische ambacht niet wil loslaten. Ik geloof dan ook dat als je gepassioneerd bent door wat je doet, je uiteindelijk de juiste weg vindt naar wat je ermee wilt bereiken.”