Schermafbeelding 2021-03-23 om 18.27.13

Starter van de week: Manibots verovert Europa met desinfecterende robot

GENT - Oguzhan Kahya (27) en zijn team ontwikkelden de Manisteril, een autonome robot die operatiezalen, patiëntenkamers en kantoren kan desinfecteren voor 99.99%. De golflengte van de lampen is sterk genoeg om water, lucht en oppervlakken te steriliseren. Op 10 minuten tijd kan een ruimte van 30m² gedesinfecteerd worden. "De desinfectie gebeurt zo snel omdat de robot 360° kan desinfecteren d.m.v. 8 lampen", legt Oguzhan, oprichter en zaakvoerder van Manibots uit. "Onze robots worden al in verschillende landen gebruikt. Inmiddels werken we ook aan een robot voor de logistieke sector en sociale robots."

Oguzhan Kahya is reeds lange tijd bezig met het ontwikkelen van UVC led lampen voor thermosflessen. In Afrika, waar heel wat mensen sterven aan ziektes veroorzaakt door het drinken van vervuild water, wordt deze technologie steeds meer toegepast. In februari 2020 gooide hij het over een andere boeg en richtte Manibots op. “De hele coronapandemie bracht me op het idee om onze UVC-technologie in te zetten in het bedrijfsleven en ziekenhuizen. Vervolgens heb ik contact opgenomen met ontwikkelaars van robotica om een eigen desinfectierobot te ontwikkelen.”

Samen met externe wetenschappers uit Turkije en Japan ontwikkelde Oguzhan de Manisteril. “Met onze robot willen we UVC inzetten bij infectiepreventie. In de eerste plaats in ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in horecazaken zodra deze opnieuw de deuren mogen openen”, zegt Oguzhan. “Onze lampen zijn van het merk Philips en geaccrediteerd door de Duitse overheid. Ze hebben een levensduur van 12.000 uren. De golflengte van deze lamp is 254 nm sterk en ozonvrij. Bij onze microbiologische testen voor de Manisteril hebben we een log reductie van 4 tot 6 kunnen behalen.”

 

Features

De Manisteril is volledig autonoom, spreekt alle Europese talen en doet alle taken zonder menselijke interventie. De robot heeft niet alleen een batterijduur van 8 uur, maar gaat zichzelf ook opladen zodra de batterij plat is. Hij doet ook aan indoor mapping, dit zorgt ervoor dat alle hoeken van een kamer of zaal gesteriliseerd kunnen worden. De robot weet via deze optie waar hij mag en niet mag, hij detecteert ook alle bewegingen en hindernissen via een 3D camera. Bij bewegingsdetectie stopt de sterilisatie automatisch. Er is ook een valpreventie in de software geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat bij enig vallen het alarm begint te gaan.

Duizenden doden vermijden

Ook Oguzhans zus stapte mee in het bedrijf. Tuba Kahya, apotheker en operationeel directeur bij Manibots: “Ik schreef mijn master thesis over radiologische toestellen en straling. Na het lezen van al deze academische publicaties en testrapporten over UVC en de Manisteril was ik helemaal overtuigd om mee in dit project te stappen. In de medische wereld heeft men soms onnodig angst voor UVC-licht, terwijl de technologie al meer dan 40 jaar bestaat en zijn effectiviteit bewezen heeft. Zo verwijdert deze robot alle schimmels en mycobacteriën. Ook virussen zoals SARS-CoV-2 worden geëlimineerd. Ziekenhuisziekten veroorzaken duizenden doden jaarlijks. Met UVC kan men dit sterk reduceren.”

Na buitenland ook België veroveren

Oguzhan zelf staat vooral in voor de commerciële kant van het verhaal. Als kind van een ondernemersfamilie en met een diploma Bestuurskunde op zak is Oguzhans een echte ondernemer in hart en nieren. “Samen met mijn collega, een doctor in de robotica, hebben we direct na het ontwikkelen de commercialisatie in gang gezet. En met succes. Onze robots worden nu al gebruikt in Duitsland en Turkije.”

In de eerste plaats wordt de Manisteril ingezet in ziekenhuizen, horeca en overheidsgebouwen. Ook heel wat scholen hebben de robots aangeschaft.

Kostenbesparend

In totaal werden al meer dan 100 Manisterils geproduceerd. Wie een robot wil aanschaffen, moet rekening houden met een tamelijk hoog kostenplaatje, al biedt het op lange termijn een besparing op de reguliere schoonmaakkosten”, meent Oguzhan. “De robots kunnen bovendien geleased worden. Hiervoor hebben we reeds een akkoord met een leasingmaatschappij.”

Via een privé investeerder ontving Manibots reeds een investering van 500.000 euro om de commercialisatie te versnellen.

Geen vervanging, maar aanvulling van de mens

Oguzhan benadrukt trouwens dat hij met Manibots de mens niet wil vervangen, maar aanvullen. “Onze slogans zijn: ‘Mens en machine, hand in hand’ en ‘Robot voor de mens, samen met de mens’. Het is ons doel om zware taken te verlichten met robotica, maar we willen toch altijd de link met de mensheid behouden. Robots dienen om mensen te helpen en vanuit deze visie gaan we ze ook ontwikkelen.”

Logistieke en sociale robots

Manibots werkt inmiddels volop verder aan nieuwe ontwikkelingen. “Naast de desinfectierobot willen we ook logistieke robots maken, die magazijniers helpen om goederen te verplaatsen, en sociale robots. Deze laatste zullen alle talen spreken die men zich kan indenken. In de eerste plaats zouden we deze willen inzetten in zorginstellingen om aan de slag te gaan met de patiënten. Zo zouden ze samen met de patiënt zowel intellectuele als fysieke oefeningen kunnen uitvoeren. Vervolgens zouden deze sociale robots bijvoorbeeld ook inzetbaar zijn in hotels.”