OPHASSELT – Karl Van Den Berghe (48) en Heidi Van Wetter (47) openden begin dit jaar hun eigen wijndomein Wetterberghe, vernoemd naar hun familienamen, in Ophasselt. Ze kwamen niet met 1, maar meteen 11 wijnen op de markt. Het publiek kan er bovendien terecht voor rondleidingen in de wijngaard en wijnmakerij. Afsluiten doe je in de degustatieruimte.
Karl Van Den Berghe is in het dagelijks leven aannemer. Met zijn bedrijf Renoks verzorgt hij renovatiewerken. 10 jaar geleden ontstond het idee om iets te maken voor zijn vier zonen wat hen later zou blijven binden. “We vonden een oude hoeve in Ophasselt die we wilden renoveren. Aan de hoeve lag een hectare grond. In 2014 besloten we er een wijngaard aan te planten.”
Die keuze kwam er niet zomaar: “Ik heb als kind alles van bio en natuur met de paplepel meegekregen. Mijn vader maakte bijvoorbeeld fruitwijnen. Ik zat ook al in een wijnclub dus de passie voor wijnen is er altijd al geweest”, zegt Karl. “Om ons goed te informeren zijn we eerst te rade gegaan bij heel wat wijnbouwers in de regio. We vroegen hen naar hun beste en slechtste druif of hoe ze de zaken anders zouden aanpakken als ze opnieuw zouden beginnen. Dat onderzoek was zeer waardevol.”
Hybride rassen
Karl en zijn vrouw plantten vervolgens 4000 wijnstronken aan. De meest voor de hand liggende druivensoorten zoals de Pinot Noir, Chardonnay of Riesling lieten ze bewust links liggen. “Hoewel deze traditionele rassen commercieel interessanter zijn om op je etiket te zetten, kozen we liever voor de hybride rassen. Deze zijn milieuvriendelijker, hoeven weinig gesproeid te worden en hebben minder uren zonlicht nodig om te rijpen.”
De wijnen van Wijndomein Wetterberghe worden gemaakt uit de Regent-druif, een donkere zwarte druif en de Johanniter-druif. “Deze laatste heeft voor 80% dezelfde eigenschappen als de Riesling druif, wat de koningin der druiven wordt genoemd omdat je er alle soorten wijn mee kan maken, zowel zoete als droge, schuimwijn als rosé”, legt Karl uit.
Assortiment vernoemd naar zonen
Aangezien het 3 jaar duurt voordat je een eerste bescheiden oogst hebt, verbouwde het Oost-Vlaamse koppel in tussentijd de hoeve en stallingen tot wijnmakerij en degustatieruimte. Uiteindelijk duurde het tot begin 2020 voordat Wijndomein Wetterberghe zijn eerste wijnen op de markt bracht.
“We hebben zo lang gewacht omdat we meteen een volledig gamma wilden aanbieden in plaats van slechts 1 wijntje. Op dit moment hebben we zowel witte, rode, rosé als schuimwijnen. Daarnaast hebben we ook een wijn op basis van kweepeer en een schuimwijn met appels en frambozen. Al onze wijnen zijn vernoemd naar onze zonen Liam, Tristan, Ingmar en Indra alsook ons metekindje Laure. En er zijn nog genoeg kinderen in de familie om ons aanbod verder uit te breiden”, knipoogt Karl.
De verkoop gebeurt online of op het wijndomein. Ze leveren ook in de grote regio rond Geraardsbergen, Zottegem, Herzele en Aalst. “Zelf gaan we weinig proactief op zoek naar klanten omdat we hier geen tijd voor hebben naast onze job, maar mensen komen echt van overal tot bij ons! Daarnaast nemen ook al 4 restaurants uit de streek onze wijnen af. Zo kan je genieten van onze creaties bij ’t Grof Zout in Geraardsbergen, De Toerist in Zottegem, De Bosmolen en Ter Zwalm in Zwalm.”
Rondleidingen en degustaties
Ondanks Corona slaagde Wijndomein Wetterberghe er toch in een mooie opening te organiseren. Zo’n 150 mensen kwamen langs, verdeeld in drie groepen. Elke groep werd vervolgens nog eens opgedeeld en kreeg opeenvolgend een rondleiding met uitleg op de wijngaard, in de wijnmakerij en enkele proevertjes in de degustatieruimte.
“Zo’n rondleidingen blijken een enorm succes nu de mensen genieten van een staycation. We bezorgen hen een leuke uitstap met uitleg in hun eigen taal over hoe ons product in huis gemaakt wordt, van druif tot etiket op de fles”, zegt Karl. “Elke eerste zondag van de maand organiseren we bovendien een wijncafé waar mensen onze wijnen eerst kunnen proeven alvorens een aankoop te doen”, geeft hij nog mee.
De vruchten plukken na hard werk
Aan uitbreiden denken Karl en Heidi voorlopig niet. “We zitten momenteel aan de limiet qua tijdsinvestering doordat we dit combineren met onze job. We hopen vooral dat onze zonen dit later samen kunnen voortzetten. Op die manier wilden we hen iets geven wat hen blijft binden”, zegt Karl. “Het is een lange weg geweest en ons sociaal leven heeft een tijdlang op een laag pitje gestaan. Je werkt eerst veel zonder resultaat te zien, maar nu kunnen we er, letterlijk en figuurlijk, de vruchten van plukken. Dat geeft veel voldoening.”