Van Centrumstraat 13 naar 43: het is maar één cijfertje verschil. Maar wie de nieuwe Komptoir bezoekt – op de plek waar Bloembinderij Orchidee 42 jaar mooie dingen deed, vlak naast het gemeentehuis – komt terecht in de nieuwe wereld van Pierre en Rob. Wereld van passie, toewijding en heel veel smaak.
In de ‘oude’ Komptoir kon je al terecht voor kaas, bereide gerechten en feestmenu’s, maar de nieuwe toonbank – den comptoir – is nu nog beter gevuld. Met nieuwe kazen, extra wijnen en antipasti.
“Vroeger hadden we een eerder beperkte toog”, leggen Pierre en Rob uit. “Klanten vinden bij ons nu drie keer zo veel gerechten. Vis, vlees of vegetarisch. Seizoensgebonden, huisgemaakt, gezond met verse groenten en gevarieerd. Om de drie weken passen we het aanbod in de toog aan. Vrijdag is visdag.
Gewerkt in Hof van Cleve en Oud Sluis
Komptoir, dat zijn Pierre en Robbe, twee jonge koks die al mooie adelbrieven kunnen voorleggen. De eerste werkte in ‘t Hof van Cleve van Peter Goossens, Robbe stond in de keuken van Oud Sluis met Sergio Herman.
“Ik heb vooral geleerd van Peter Goossens, dat een goed gerecht begint met goede producten”, zegt Robbe. “Met verse vis uit de Noordzee. Met varkenswangen als je aan stoofvlees begint. Ook onze varkensham is bijvoorbeeld levende vers, van een klein boerderijtje diep in West-Vlaanderen: van varkens die gelukkig geleefd hebben.”
Ook bij de kazen selecteert Robbe streng op leveranciers. “Als je kaas maakt van de melk van je eigen koeien, die naast de kaasmakerij staan te grazen: natuurlijk proef je dat. Verser kan niet. Zonder smaakverlies. We werken daarom bijvoorbeeld samen met Little Cheese Farm in Lotenhulle (die kaapte eind vorig jaar nog 3 SuperGold medailles weg op de prestigieuze World Cheese Awards, red).”
Eigen rijpingskelder
De twee Lovendegemse foodies, die op zes maanden tijd de vroegere bloemenzaak stripten, verbouwen en er een passieve achterbouw aanhingen, beschikken zelfs over een eigen rijpingskelder.
“Het is een kelder uit 1880, die we volledig afgekapt, gerenoveerd en gefixeerd hebben. Onze oude fietsen hier parkeren of onze kazen: de keuze was snel gemaakt. Dit is onze speeltuin. Hier kunnen onze kazen doorrijpen en kunnen we experimenteren. Da’s echt iets unieks.”
De winkel zelf is knap, tijdloos en rustgevend ingericht, en beschikt zelfs over een decoratieve belevingsruimte, die wordt aangekleed volgens het seizoen. Achteraan ligt een grote keuken en een terras, dat twee weken in de zomer wordt getransformeerd als restaurant.
Inpakvrij winkelen
Komptoir is een winkel die ook in de grootstad niet zou misstaan, maar Robbe en Pierre kozen bewust voor hun eigen dorp. “We zijn van Lovendegem. Waarom zouden we dan naar Gent gaan? Hier kennen we de mensen. Dat persoonlijk contact is ook belangrijk voor ons.”
Net als het milieu. “We hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, een zonneboiler, een passieve aanbouw en werken met gerecycleerd inpakmateriaal. Maar we promoten ook inpakvrij winkelen… Klanten kunnen gerust hun eigen potjes meebrengen. Graag zelfs.”