SINT-AMANDSBERG – Kabinet O staat voor duurzaam en esthetisch speelgoed, maar eveneens voor creatieve installaties om een saaie speelplaats mee te pimpen. Vier jaar geleden werd Benjamin zelfstandig om zijn creatieve ideeën ten volle te kunnen ontwikkelen. “Sindsdien omring ik me enkel nog met mensen met dezelfde visie, waardoor al mijn producten deze visie uitademen”, zegt oprichter Benjamin Suykens. “De O in Kabinet O staat voor kinderlijke verwondering. De verdere invulling hangt af van de verschillende opportuniteiten die mijn pad kruisen.”
Benjamin Suykens was van kinds af aan al gefascineerd door maken. “Ik haalde alles uit elkaar en probeerde het daarna terug in elkaar te steken, maar dan beter”, lacht hij. Nadat hij elektromechanica en industrieel ontwerp had gestudeerd en 10 jaar gewerkt bij een designbureau in Gentbrugge, begon de goesting te komen om op zichzelf te starten. “Ontwerpen in dienstverband voelde een beetje als draagmoederschap. Ik ontwikkelde producten en die ik daarna opnieuw moest afstaan. Dat deed soms heel veel pijn”, aldus Benjamin. “Doorslaggevend was uiteindelijk de komst van mijn eerste dochter 3 jaar geleden. Plots zag ik van alles rondom mij dat voor verbetering vatbaar was. Mijn muse was geboren.”
Speelgoed dat meegroeit
Zo kwam hij op het idee om kinderspeelgoed te ontwerpen. “Ik schrok ervan hoe snel mijn living vol stond met ‘plastieken brol’ uit China. Daarom besloot ik producten voor kinderen te ontwikkelen die esthetisch en duurzaam zijn. Niet enkel gemaakt uit duurzame materialen, maar gebaseerd op een duurzaam ontwerp. Speelgoed dat meegroeit met de kinderen, zodat het niet na enkele maanden in de vuilnisbak of op zolder belandt.” Benjamins eerste product is een wippertje voor kinderen vanaf 6 maanden. “Ze leren er mooi rechtop in zitten. Enkele maandan later kan er een stuurtje uit gehaald worden en achteraan op geklikt zodat je je kind ermee kan leren stappen. Nog iets later klik je de wieltjes eruit en wordt het een rolwagentje. Ten slotte is er ook nog een verhoogkussen waardoor het kind met het wagentje kan spelen tot een jaar of 3.”
Lokaal
Anderzijds vindt Benjamin het belangrijk dat alles heel lokaal geproduceerd wordt. “Ik ben letterlijk om de hoek op zoek gegaan naar jonge startende bedrijfjes om mee samen te werken. Zo haalde ik ook het label Handmade in Belgium binnen.”
Speelse installaties
Een bedrijf runnen dat afhankelijk is van het succes van 2 producten, is risicovol. Gelukkig is Benjamin meester in de kunde van het netwerken. “Ik netwerk heel erg graag. Zo ben ik met mensen beginnen praten die dezelfde visie delen en vond ik andere projecten die binnen dezelfde branche passen. Basisschool De Krekel in Sint-Amandsberg vroeg me om hun speelplaats te pimpen. In samenwerking met enkele vrijwillige ouders heb ik een betonnen speelvlak omgetoverd tot een dynamisch podium waar geen enkele lat recht is. Het lijkt op een oceaan met golven en bevat ook verschillende elementen die verwijzen naar een boot zonder echt een boot gemaakt te hebben Op die manier kunnen de kinderen hun verbeelding ten volle laten werken.”
Nichemarkt
Benjamin plukt intussen langzaamaan de vruchten van de verschillende zaadjes die hij tijdens de vele netwerking momenten plantte. “Blijkbaar heb ik met het pimpen van speelplaatsen en tuinen een grote nichemarkt aangesproken waar heel veel vraag naar is. Ik vind het zelf ook heel erg leuk om deze creatieve staketsels voor de kleintjes te maken. Kinderen zijn nu eenmaal het meest fantastische en eerlijke publiek om voor te werken.”
Het speelgoed van Kabinet O is voorlopig te verkrijgen via de webshop en Belgeunique, een organisatie die alles van Belgische makelij een boost geeft. Ook voor speelgoed op maat of creatieve installaties kan je terecht via www.kabinet-o.com/maatwerk.