GENT – De Gentse familiestart-up Treeline creëert tafels van bijzondere houtsoorten die oorspronkelijk vernietigd zouden worden. Een erg arbeidsintensief proces met als uitkomst telkens een unieke tafel. Wie hun werk wil bewonderen en eventueel aanschaffen kan van 20 tot 22 november terecht op de expo bij Studio Stories.
De broers Vansteenkiste zijn geboren in Gent maar opgegroeid in Zuid-Frankrijk. Door hun jeugd in de Pyreneeën werd de liefde voor natuur reeds met de paplepel meegegeven. En dat is vandaag de dag nog steeds te merken. Broer Sam (33) studeerde af in Frankrijk als schrijnwerker en is reeds 8 jaar actief als boomsnoeier.
“Als boomsnoeiers verwijderen wij bomen die er slecht aan toe zijn uit privétuinen of die moeten wijken voor projectontwikkeling. Vaak zijn dit zieke of dode bomen en worden ze verzaagd tot brandhout”, vertelt Sam Vansteenkiste. “Vier jaar geleden begon ik de waarde van het hout in te zien en ben ik de meest unieke stammen, met kromme vormen, mierennesten in of andere speciale karaktereigenschappen beginnen bijhouden. Ik had altijd de interesse om er later iets mee te doen. Nu met Treeline geven we ze een tweede leven en verwerken we ze tot originele tafels.”
Werk van lange adem
Samen met zijn broers Ben (30) en Toto (26) stockeert Sam in hun Gents atelier allerlei speciale boomsoorten. Deze hebben ze vaak zelf gekapt of verkregen via andere boomsnoeiers. Ze zijn meestal niet perfect maar daar zit net de charme in. Wegblijven van het industriegevoel en een uniek aanbod bieden.
“Ben snoeit al 4 jaar samen met mij. Sinds begin dit jaar is ook onze jongste broer Toto gediplomeerd schrijnwerker. Hij vervoegde een half jaar geleden het bedrijf en begon met het bouwen van de tafels.” Daarnaast volgde Sam nog een cursus in Canada waar het concept van life edge tafels al enorm in trek is. Tijdens een maand stage bij een lokaal bedrijf leerde hij er experimenteren met epoxy om vervolgens deze techniek mee naar huis te nemen.
De bomen dienen eerst enkele jaren te drogen zodat ze de oven in kunnen om nog verder uit te harden. Daarna worden ze verzaagd tot grote planken die vervolgens overgoten worden met Epoxy. Epoxyhars is een soort hars dat de laatste jaren enorm populair is geworden. Een vloeibaar goedje waarmee de tafelbladen egaal en glad worden. “Je kan het vergelijken met een soort transparant beton waardoor de imperfecties van het hout nog steeds zichtbaar zijn, maar niet voelbaar”, zegt Sam. “Net dit is wat onze tafels zo bijzonder maakt.”
Hout met karakter
Treeline is een lokaal en duurzaam familieproject. En dat willen de broers Vansteenkiste graag zo houden. Een uitbreiding zit er dus niet meteen aan te komen, al zijn ze wel ambitieus. “Wij willen vooral het duurzame aspect aan ons concept kunnen behouden. We willen geen massa hout bestellen om zo onze productie te verhogen. Onze focus ligt op de exclusieve houtsoorten een nieuw leven geven. Geen ordinaire rechte planken van perfect materiaal. Liever hout met knopen en foutjes. Hout met karakter”, aldus Sam. Al willen ze wel in de toekomst nauwer samenwerken met interieurarchitecten en klanten. Met hen in overleg gaan en zo tafels op maa t maken.
De broers surfen ook mee op de digitale golf. Zo willen ze graag op korte of lange termijn een webshop starten en op de website www.treeline.be zullen ze advies geven rond het gebruik van epoxy en al zijn mogelijkheden. Op die manier hopen ze bezoekers te stimuleren om zelf creatief met hout en epoxy aan de slag te gaan en geven ze hun liefde voor natuur door aan de klant.
Studio Stories
Momenteel heeft Treeline al zo’n 7 tafels ontwikkeld. Wiens nieuwsgierigheid geprikkeld is kan van 20 tot en met 22 november eens een kijkje gaan nemen in Studio Stories te Gent. Het gaat om een corona-proof bezoek waarbij iedereen in een tijdblok wordt ingepland. Bezoekers kunnen zich verwachten aan een individuele rondleiding inclusief uitleg over de verschillende tafels. “Met de nieuwe, strengere maatregelen in het vooruitzicht valt nog af te wachten of en hoe we dit uiteindelijk zullen kunnen laten doorgaan”, geeft Sam nog mee.
Wie wil heeft de mogelijkheid om een Treeline-tafel aan zijn interieur toe te voegen. Het prijskaartje dat eraan vasthangt varieert tussen de 5 à 8000 euro. De prijs is afhankelijk van de grootte van de tafel, de hoeveelheid epoxy die ervoor nodig was en de houtsoort die werd gebruikt.