eab0967d-5cbf-d3c4-e610-fa5d235826c1

Starter van de week: Boetiek resto Culix maakt meteen entrée in Gault & Millau gids

MERELBEKE - Na 15 jaar gastronomie aan huis aan te bieden, besloot chef Davy Celen voor een nieuwe uitdaging te gaan. In augustus 2019 opende hij zijn eigen restaurant Culix in Merelbeke. Corona zorgde er helaas voor dat ze de afgelopen 2,5 jaar bijna evenveel gesloten als open waren. Toch wist de zaak in deze korte tijdspanne reeds een plaats in de prestigieuze Gault & Millau gids te bemachtigen.

Met zijn cateringbedrijf Gastronomie aan huis verzorgt Davy Celen (46) al 15 jaar lang diners bij mensen thuis. Dit zowel in intieme kring als voor grotere feesten. “Na mijn opleiding hotelschool in Ter Duinen heb ik eerst in enkele restaurants gewerkt om ervaring op te doen. Zo stond ik onder andere in Hotel Victoria (Zwitserland), ’t Laurierblad (**), Hof van Cleve (***), Scholteshof (**) en Auberge du Pêcheur (*). Daarna werd ik zelfstandig cateraar, maar de droom om een eigen restaurant te starten bleef bestaan”, aldus Davy.

“Ik had zin in een nieuwe uitdaging. Toen één van mijn klanten me vertelde over zijn plannen voor de bouw van een nieuw bedrijfspand in centrum Merelbeke, ging de bal aan het rollen.”

In augustus 2019 openden Davy en zijn vrouw Sarina Van Heule (34) het gloednieuwe boetiek restaurant Culix. Ook zij had jaren de leiding over het familierestaurant Braemhof in Gentbrugge en is dus zeer ervaren in de sector.

Gastronomie in informeel kader

Met Culix mikken Davy en Sarina op een breed publiek van jonge koppels tot zakenlui, van vriend(inn)en onder elkaar tot veeleisende gastronomen. Ze proberen hun klanten steeds te verrassen met snel afwisselende menu’s en gerechten die het niveau van topgastronomie halen zonder de stijve sfeer erbij.

“Wij bieden tweewekelijks een nieuw menu aan, ’s middags te proeven in 2 tot 4 gangen, op donderdag- en vrijdagavond enkel in 4-gangen. Zo serveren wij voor onze klanten steeds gerechten die perfect aanleunen bij de tijd van het jaar. We bevinden ons op het brede spectrum tussen de brasserie en de sterrenkeuken en vinden het belangrijk dat gasten kunnen tafelen in een informeel en gezellig kader.”

Sommelier Carlo Hoste

Uiteraard kan je ook vlotjes “à la carte eten” en wie graag met mate van een lekkere wijn nipt, zal in sommelier Carlo Hoste een boeiende gesprekspartner vinden. Iedere maand selecteert hij niet minder dan 8 verschillende wijnen die per glas geproefd kunnen worden.

“Naast een zestigtal referenties uit alle wijnlanden die de benaming waard zijn en per fles besteld kunnen worden, maken wij er ook een punt van om onze klanten te verwennen met topwijnen die per glas geproefd kunnen worden.”

Enkel open op weekdagen

Culix biedt een lunch aan van maandag tot vrijdag. Dineren kan je er doen op donderdag- en vrijdagavond. In het weekend is Culix gesloten omdat Davy dan voor zijn eerste zaak ‘Gastronomie aan huis’ aan de slag is. “Het is een opkomende trend onder de betere zaken om in het weekend te sluiten en enkel tijdens de week open te zijn. Voor onze medewerkers is het ook aangenaam dat zij in het weekend bij hun gezin kunnen zijn.”

Alle gerechten en menu’s van Culix kunnen overigens ook afgehaald worden. Tijdens afgelopen feestdagen werden op twee weken tijd niet minder dan 1200 menu’s besteld en afgehaald. “Afhaalgerechten improviseer je niet zomaar in functie van onverwachte omstandigheden. Dit vergt een specifieke know how en aanpak”, weet Davy uit al die jaren ervaring.

Gault & Millau

Dat Davy’s creaties gesmaakt worden, blijkt ook uit de vermelding van Culix in de meest recente Gault & Millau gids die uitkwam in december 2021. “Dat was voor ons ook echt een verrassing,” zegt de chef, “maar wel een hele leuke! Zeker als je weet dat we in die goede 2,5 jaar dat we bestaan al een jaar verplicht moesten sluiten door Corona.”

Culix kreeg een score van 12 op 20. Dat cijfer mag wat Davy betreft zeker stijgen de komende jaren. “Als we ons vergelijken met andere restaurants die deze score kregen, vind ik toch dat we een niveau hoger staan. We kunnen in ieder geval alleen maar groeien.”