_KEP0106

Starter van de week: Billie Cup maakt komaf met wegwerpbekers

GENT – “Een wegwerpbeker gebruiken moet even not done worden als roken in het gezicht van een baby”, zeggen Ineke Van Nieuwenhove en Vanessa Debruyne. De initiatiefnemers van mei-plasticvrij lanceren de Billie Cup, een herbruikbare beker voor 1 euro waarborg, verkrijgbaar en inwisselbaar bij alle deelnemende zaken. Take-away zonder afval en verspilling? Billie Cup maakt het mogelijk!

“Wegwerpbekers wegen zwaar op onze afvalberg. Ze nemen veel plaats in de publieke vuilnisbakken en zijn een belangrijke bron van zwerfvuil”, steekt Ineke van wal. “Veel mensen denken dat kartonnen koffiebekers recycleerbaar zijn, maar weten niet dat er een plastic coating in zit om het waterdicht te houden. Sommige koffiezaken investeren in recycleerbaar en afbreekbaar materiaal. Maar klanten gooien die bekers na gebruik in de straatvuilnisbak. Dat afval belandt gewoon in de verbrandingsoven. Nul recyclage, dus.”

“Het is waanzin dat er water, grondstoffen, energie en transport worden verspild voor iets wat je maar tien minuten gebruikt”, gaat Vanessa verder. “Voor wie denkt dat de hoeveelheid wegwerpbekers verwaarloosbaar is: een gemiddelde koffiebar in een treinstation in een gemiddelde Belgische stad zit dagelijks al makkelijk aan 300 take-aways. Kun je nagaan voor heel België. En dan hebben we het nog niet over tankstations, kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen en alle koffiebars.”

Herbruikbare beker met waarborg

Ineke Van Nieuwenhove en Vanessa Debruyne willen mensen laten beseffen hoe groot het probleem is en de wegwerpkoffiebeker voor eens en voor altijd bannen uit het straatbeeld. Daarom lanceerden ze de Billi Cup: een herbruikbare beker met waarborg. De klant bestelt zijn drankje in een Billie, betaalt 1 euro en krijgt die terug als hij de Billie binnenbrengt in één van de deelnemende zaken.

“Die herken je aan een Billie-sticker op de ruit en vind je op onze website”, geeft Ineke mee. De horecazaak wast de Billie Cup en dan is die klaar om mee gegeven te worden aan de volgende klant. “De deksels zijn om hygiënische redenen wel persoonlijk: die zijn te koop voor 1,5 euro. Al ben je natuurlijk niet verplicht. Ik vind een deksel bijvoorbeeld niet zo aangenaam”, legt Vanessa uit.

100% recycleerbaar

Voor de bekers werken Vanessa en Ineke samen met het Duitse RECUP, wiens bekers in Duitsland al in meer dan 2400 zaken zitten. Het was voor beide dames belangrijk dat de bekers niet via een containerschip uit China of zo zouden komen, maar op een vrij ecologisch verantwoorde manier naar België getransporteerd konden worden.

Ook het materiaal van de Billie Cup is bewust gekozen. “De bekers bestaan uit honderd procent recycleerbaar polypropyleen. Bamboebekers zijn namelijk niet recycleerbaar en keramiek is te broos”, verklaat Vanessa. “Breekt je beker toch op een dag? Breng hem dan binnen in een deelnemende zaak. Op het einde van hun levenscyclus neemt de fabrikant immers alle bekers terug voor recyclage.”

  

Lancering in Gent en Antwerpen

Uiteindelijk willen de twee ondernemende dames de Billie Cup over heel België verspreiden, zowel in horeca als in scholen en bedrijven. “Maar je moet natuurlijk ergens beginnen. Daarom lanceerden we de eerste Billie Cups in zo’n 37 zaken: 20 in Gent, 10 in Antwerpen en alle vestigingen van Foodmaker, dat als eerste keten mee op de kar springt”, zegt Ineke. “Extraatje? De eerste 5000 Billie’s zijn bedrukt met de skyline van de stad.”

Hoe meer deelnemende zaken, hoe beter het systeem werkt, al wil Ineke dit wel nuanceren: “Het is niet onze bedoeling een miljoen bekers de markt op duwen. We brengen net genoeg bekers in circulatie die nodig zijn om de wegwerpbeker te laten verdwijnen.” Vanessa: “Ons doel is dat mensen op termijn hun drankje bestellen en automatisch zeggen: “Doe maar in een Billie!” Zo moeten wegwerpbekers uiteindelijk iets worden voor in een museum met daaronder de tekst: “Toen we nog dachten dat onze grondstoffen onbeperkt waren.””

Foto’s: © Koen Keppens