thumbnail_header BAAB

Starter van de week: Bart herontdekte de liefde voor de bakkersstiel

LEMBEKE – Als je op een weekdag rond half twee ’s middags in Lembeke passeert, ruik je steevast de geur van een houtvuur. Bart van Laere van BaaB – Barts artisanale authentieke Bakkerij – stookt er zijn steenoven. Twee uur later staat een rek vol versgebakken desembroden af te koelen. En terwijl bakker Bart de tweede lichting broden uit de oven haalt, het deeg voor de broden van morgen bereidt of hout klieft, verwelkomt hij de klanten met hun favoriete broden en met een praatje.

Als tiener trok Bart van Laere naar de bakkersschool, en als twintiger werkte hij bij verschillende bakkers. Zijn nood aan variatie en nieuwe uitdagingen en zijn gezinsleven lieten hem voor een andere job kiezen. Een flinke tien jaar later lonkte zijn eerste liefde opnieuw: “Als gezin zijn we meer aandacht gaan besteden aan gezond en voedend eten. Dat zette me aan het denken en dromen. Ik verdiepte me in zuurdesem en ging experimenteren. Ik wilde ons eigen brood maken, op een ambachtelijke manier, met pure ingrediënten. En waarom zou ik dat enkel voor mijn gezin doen?”

Een nieuwe uitdaging was geboren. Bart bouwde eigenhandig de steenoven naar een authentiek bouwplan en de productieplaats in zijn tuin. Begin 2019 ging Bakkerij BaaB van start. “Het is een prachtige en ook uitdagende onderneming. Ik word gelukkig van het werken met kwalitatieve ingrediënten en natuurlijke processen zoals zuurdesem en vuur. Dat vraagt veel aandacht, geduld en liefde. Ja, klanten zeggen dat ze dat kunnen proeven. Het vraagt veel, net als vele ambachten, maar bakker is zo’n mooie stiel. Ik mag bovendien elke dag vuur maken, welke man droomt daar nu niet van?”, knipoogt hij.

 

Natuurlijke ingrediënten

Smaakvolle en pure broden beginnen bij kwalitatieve en natuurlijke ingrediënten voor bakkerij BaaB. Centraal staat de keuze voor zuurdesem. Bart legt uit: “Zuurdesem heeft een karaktervolle smaak en een compacte structuur. Desembroden blijven langer vers. Een desemdeeg is niet zomaar een mengsel van water en bloem, het is een natuurlijk proces van fermentatie, dat rusttijden vraagt van minimum 12 uur. De fermentatie en de lange rusttijden maken desembrood beter verteerbaar. Dat komt omdat een groot deel van de moeilijk verteerbare glutenines hier al wordt afgebroken en omgezet.”

Graan uit Aalter, smout uit Eeklo

“Ik kies voor producten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn, en dus zo puur mogelijk. Waar kan, werk ik met biologische ingrediënten, en ingrediënten van lokale producenten die ook hoog inzetten op duurzaamheid en kwaliteit”, zegt hij.

Al het meel en graan dat Bart gebruikt, wordt op steen gemalen, zonder toevoegingen, in de Artemeersmolen in Poeke (Aalter). De ambachtelijke smout die Bart in een groot aantal broden verwerkt, koopt hij bij ’t Pauwenhof in Eeklo. “Ik weet welke kwaliteit ik krijg, we leren van elkaar en ik kan de producent een eerlijke prijs betalen. Samen maken we lokaal duurzaam en kwalitatief voedsel mogelijk en waar! En het verhaal gaat verder, want ook lokale horecazaken zijn
geïnteresseerd in mijn brood.”

Een voldaan gevoel

Uit Barts verhaal spreekt passie voor puur en smaakvol brood. Eén die ook gevoed wordt door zijn drijfveer bij te dragen aan een bewuste en gezonde voedingscultuur: “Ik doe er alles aan om brood te maken zoals brood moet zijn: krachtig en voedzaam, waar je een voldaan gevoel van krijgt. Eerlijk voedsel dat je stimuleert om bewust om te gaan met wat je eet, met de kwaliteit, de smaak en de voedingswaarde.”

“Mensen van een zekere leeftijd zeggen me dat het brood is zoals in hun kindertijd. Dat vind ik het mooiste compliment. Ik ben ook blij dat ik mensen die het moeilijker hebben op gezondheidsvlak een waardig alternatief kan bieden, want veel mensen met maag- en darmklachten ervaren minder of geen problemen bij mijn brood.”

20 jaar te laat?

“Soms vind ik het jammer dat ik niet eerder met BaaB begonnen ben, al had ik het 20 jaar geleden nooit op deze manier kunnen doen. Ik ging toen mee met de stroom en op de bakkersschool heb ik bijvoorbeeld nooit iets geleerd over zuurdesem. Ik ben mijn droom nu aan het waarmaken, en ben blij met waar ik sta na mijn eerste jaar”, besluit Bart. “Al komt er wel veel kijken bij een startende onderneming.“

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het platform voor lokaal ondernemen Angär en Gloed.