glazen

Start-up IWAS tovert Indisch afval om tot kwaliteitsproducten

DESTELBERGEN – Kwaliteitsproducten maken in India door afval om te vormen tot iets nieuws. Dat is het doel van de nieuwe start-up IWAS. De Belgisch-Indische joint venture wil elk jaar meer dan 100 000 gebruikte flessen omvormen tot onder meer drinkglazen, kaarsen en kaarsenhouders. Via dit proces van upcycling, wil IWAS een positieve impact hebben op het milieu. Lokale gemeenschappen en bedrijven worden zo op een duurzame en rendabele manier ondersteund.

Het idee ontstond toen financieel ondernemer Dries Moens in India in contact kwam met een lokaal, creatief ondernemerskoppel. Zij hadden een bedrijf dat glazen maakte uit weggegooide bierflessen en die dan verkocht onder de naam ‘Bôtl’. Het volume van de Bôtl-producten was echter te laag en de prijs te hoog. Daardoor stond het koppel op het punt om hun activiteiten te stoppen.

Dries Moens besliste samen met twee lokale partners om te investeren in het Indische bedrijf. “Het was te jammer om dit originele initiatief verloren te laten gaan”, zegt Moens. “Om het project economisch rendabel te maken moest het proces omgevormd worden tot een industriële omgeving. Als de volumes omhoog gaan, kan de prijs omlaag. Wij investeren in het bedrijf tot het rendabel is en op eigen kracht verder kan. Op die manier willen we de lokale gemeenschap helpen.”

Ontwikkelingssamenwerking 2.0

IWAS wil duidelijk maken dat ze geen goed doel zijn. “We willen duurzame kwaliteitsproducten aanbieden volgens een economisch doordacht model”, zegt Moens. “We zijn niet op zoek naar geld, maar naar partners die met IWAS aan de slag willen gaan. Door werkkapitaal en knowhow te voorzien, kan het bedrijf na verloop van tijd zelfstandig draaien in India. Ontwikkelingssamenwerking 2.0, zeg maar. We kijken ook uit naar andere upcycling-initiatieven die geïndustrialiseerd kunnen worden. Zo zien we uitbreidingsmogelijkheden naar andere producten en naar landen met dezelfde problematiek.”

                              

IWAS a soda bottle…

De naam IWAS verwijst naar de historiek van de producten: ‘ik was (IWAS) zinloos en vervuilend en nu ben ik iets bruikbaars’. De IWAS-producten zijn immers gemaakt uit afval en worden via een upcycling-proces tot gebruiksvoorwerpen omgevormd. Het aanbod bestaat tot nu toe uit kaarsen, theelichthouders en drinkglazen gemaakt van gebruikte wijn-, frisdrank- of bierflessen.

100 000 flessen per jaar upcyclen

Vervuiling is een groot probleem in India. Omdat er weinig infrastructuur is voor de verwerking van afval, belandt veel vuil op straat en uiteindelijk in de oceanen. Door middel van upcycling wil IWAS 100 000 flessen per jaar uit het milieu halen. Het verschil met recycleren is dat daarbij het afvalproduct eerst opnieuw tot grondstof verwerkt wordt. Bij upcycling wordt enkel arbeid toegevoegd, geen extra energie, waardoor het economisch haalbaar is en beter voor het milieu.

Lees ook

  • BV
    14/01/2025
    Elders Architectuur
    Vorst
  • BV
    14/01/2025
    Wadis
    Brussel
  • BV
    14/01/2025
    Bluecore
    Leopoldsburg