De stad en het OCMW Gent hebben de Business Mobility Award voor overheidsinstellingen in de wacht gesleept. Die ontvingen ze dankzij het sterk ontwikkelde bedrijfsvervoerplan dat inzet op de combinatie van verschillende vervoersmodi. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts overhandigde de prijs.
De Business Mobility Awards bestaan sinds 2009 en gaan jaarlijks naar werkgevers die initiatieven nemen om de verplaatsingen van hun werknemers zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen. Het sterke bedrijfsvervoerplan deed de stad en het OCMW Gent juichen. Werknemers die per wagen van ver buiten de stad komen, worden daarbij aangezet om gebruik te maken van de randparkings en hun traject met een plooi-pendelfiets verder te zetten. Voor kortere afstanden zijn er bedrijfsfietsen, al dan niet elektrisch. Na de invoering van het plan daalde het reeds geringe autogebruik in het woon-werkverkeer van 26% naar 20%.
Zes winnaars
Ook vijf andere werkgevers en instellingen werden voor hun inspanningen rond vlot en veilig woon-werkverkeer bekroond met een Business Mobility Award. Het gaat om Ideale Woning uit Berchem, AE uit Leuven, Transport Joosen uit de Antwerpse haven, de stad Sint-Truiden en BOSS Paints uit het West-Vlaamse Beveren-Leie.
“De winnaars van vandaag bewijzen dat de auto stevige concurrentie krijgt van de fiets en andere duurzame vervoermiddelen – ook in de bedrijfswereld”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, die de awards mocht overhandigen. “Werkgevers zijn belangrijke bondgenoten om het fileprobleem op te lossen.”
Cijfers ogen goed
Volgens recente cijfers van Vias institute en de FOD Mobiliteit nemen mensen steeds vaker de fiets of de trein om naar het werk te gaan. Tussen 2010 en 2016 steeg het treingebruik van 6% naar 10%, terwijl het fietsgebruik meer dan verdubbelde, van 7% naar 16%. Nagenoeg de helft van de beroepsactieve bevolking in Vlaanderen woont op maximum 10 kilometer van het werk, een afstand die perfect met de fiets te overbruggen is.