Lieven D’hont, Ludo Dhelft en Kristof Morlion zijn drie Gentenaars die in 2012 met de site wijdelen.be pionierden in de deeleconomie – the sharing economy – in Oost-Vlaanderen. “Bij mijn verhuis”, zegt Ludo Dhelft, “vond ik het zinloos een boormachine en slijpschijf te kopen die ik enkel bij de verbouwingen nodig zou hebben, terwijl die apparaten wellicht stof lagen te vergaren bij de buren die ik nog niet kende.”
Lieven en Kristof hadden het idee om met een soort deelwebsite te beginnen en de drie begonnen in mei 2013 met een testsite om een honderdtal mensen te laten oordelen of de site én het idee aan de verwachtingen beantwoordde. Tegen het einde van de testfase zaten bijna 500 mensen op de testsite, en kreeg die al heel wat persaandacht. Op basis daarvan kwam ook contact tot stand met het Nederlandse initiatief Peerby, dat volgens dezelfde principes het delen van items tussen buren mogelijk maakt.
Ludo Dhelft: “Enkele vergaderingen later werd een soort intentieverklaring opgesteld, en creëerde Peerby een aparte community voor België, die door WijDelen wordt beheerd, onder de naam WijDelen via Peerby. Dit werd live voorgesteld en gelanceerd op Café Corsari, en vandaar ging het crescendo met het aantal leden, aanvragen en gelukte transacties.” Na een succesvolle launch in maart 2014 telt de Belgische versie Peerby.be ondertussen al bijna 10.000 leden. Wereldwijd zijn er al 100.000 leden actief op dit platform, dat in Nederland is opgericht. Ook in Berlijn, Londen en acht pilootsteden in de Verenigde Staten, slaat het platform geweldig aan. Het registreerde in België al meer dan 3.000 oproepen in België, waarvan gemiddeld 60% succesvol is. In grote steden als Gent, Antwerpen en Leuven, met een grote ledenconcentratie, is de succesratio al ruim 70%.
“Op termijn”, zo zegt Ludo Dhelft nog, “willen we de nationale referentie worden op het gebied van gedeeld gebruik van gebruiksvoorwerpen, zoals Cambio dat is voor het autodelen. We willen dat mensen de reflex maken om eerst op onze site te kijken als ze iets nodig hebben, om te kijken of ze het kunnen lenen, in plaats van dit te kopen of te huren. Want iedereen beseft wel dat we duurzamer moeten gaan leven, we weten dat we met zijn allen alle grondstoffen opgebruiken voor de toekomstige generaties. Door iets duurzamer om te springen met je gebruiksvoorwerpen, hopen we mee te helpen aan deze transitie naar meer duurzaamheid. Er is nu een nieuwe app op iOS én Android, zodanig dat het nog makkelijker is om oproepen te plaatsen en te converseren met de buren.”
Ondertussen zijn Lieven D’hondt, en Ludo Dhelft – Kristof Morlion is niet meer actief bij het project betrokken – ook aan het onderzoeken hoe ze zelf hun brood kunnen verdienen met hun initiatief. “Eén van de opties is om ons te richten op bedrijven die een bijdrage betalen om ervoor te zorgen dat hun medewerkers voorwerpen van elkaar mogen gebruiken in een afgesloten community, een andere optie is dat we gemeenten gaan adviseren rond het invoeren van dit model”, besluit Ludo Dhelft.