OUDENAARDE/SINT-NIKLAAS – Solliciteren in tijden van corona? Het is perfect mogelijk, al word je door de overheidsmaatregelen niet langer uitgenodigd voor een gesprak. Het interview vindt tegenwoordig online plaats via een van de vele video conferencing apps: Skype, WhatsApp, Messenger, Zoom, Microsoft Teams, … Zo’n video-interview valt best mee, zolang je maar zorgt voor een goede voorbereiding, net zoals bij een klassiek sollicitatiegesprek. Selectiebureau en HR adviesbureau Andress Consulting uit Sint-Niklaas en Oudenaarde geeft 9 tips voor het perfecte online sollicitatiegesprek.
1. Test je webcam
Werkt jouw webcam wel goed? Staan alle instellingen juist? Test beeld en geluid op een rustig moment, lang genoeg op voorhand. Een optimale concentratie is immers essentieel voor een succesvolle video-sollicitatie. Vaak gaat het om een probleem met het geluid. Kijk daarom naar de instellingen en selecteer de juiste microfoon, intern of extern.
2. Test de applicatie of link
Normaal gezien krijg je van het bedrijf een link die naar een videoplatform leidt. Test de link. Zie je jezelf en ben je goed verstaanbaar? Prima, dan ben je klaar voor je videoconferentie. Werk je met pc of laptop, dan hoef je gewoonlijk geen account aan te maken of software te installeren. Je klikt gewoon op de link en opent die in je browser. Gebruik je een mobiel apparaat, download dan eerst de app en installeer die op je apparaat.
3. Bepaal de regie van jouw decor
Wil je een beetje professioneel overkomen, bereid dan ook de setting voor. Kies voor een neutrale achtergrond in de ruimte zonder al te veel afleiding. En let ook op de kadrage, zodat je mooi in beeld komt. Doe je een videochat met je smartphone? Klik ‘m dan vast op een statief zodat je ook stabiel in beeld komt.
Ook handig: verwittig jouw huisgenoten, zodat ze jouw sollicitatiegesprek online niet verstoren.
4. Optimaliseer je internetverbinding
Niets zo vervelend voor je gesprekspartner als een slechte verbinding. Zorg voor een goede internetsnelheid en vermijd een gesprek met horten en stoten. Plaats jezelf en jouw toestel dicht genoeg bij de modem van je wifi-verbinding. Of verbind jouw hardware met de modem via een kabel. De meeste wifi-signalen zijn sterk genoeg vandaag de dag, maar misschien koos je voor het goedkoopste abonnement. Zorg ook dat jouw andere huisgenoten de draadloze connectie zo weinig mogelijk belasten tijdens het gesprek. Zoonlief gaat beter op een ander moment online gamen.
Tip: trek de modem eens uit het stopcontact voor een reset. De kans is reëel dat je sneller surft.
5. Elimineer storende elementen
Net voor je sollicitatiegesprek sluit je best ook andere applicaties of programma’s af. Kwestie van storende geluiden/meldingen te elimineren. Ze maken een amateuristische indruk. Ook visueel storende elementen werk je best weg, omdat ze de aandacht afleiden en minder passen in een professionele context.
6. Gebruik een headset
Oortjes of een koptelefoon maken jou beter verstaanbaar. Ideaal is een headset met microfoon. De ingebouwde microfoon van je laptop of smartphone werkt natuurlijk ook, zolang je maar dicht genoeg komt. Hou daar rekening mee en test het geluid eerst met iemand. Zo kom je te weten of je verstaanbaar bent.
7. Hou pen en papier en je cv bij de hand
Natuurlijk is het handig om dingen te noteren tijdens je online sollicitatie-interview. Hou pen en papier bij de hand voor eventuele geheugensteuntjes. Maar ook jouw cv leg je best in de buurt, want die komt hoe dan ook ter sprake tijdens het gesprek.
Ook handig: hou een glas water binnen handbereik als je een droge keel krijgt.
8. Bereid je inhoudelijk voor zoals bij een traditioneel sollicitatiegesprek
Los van het technische aspect – er zit een beeldscherm tussen jou en de interviewer – verandert er weinig. Bereid je dus zeker inhoudelijk goed voor op het gesprek, net zoals je dat zou doen voor een fysiek sollicitatiegesprek. Informeer je over het bedrijf, de functie, taakomschrijving, …
9. Let ook op je houding
Goed, je zit in je vertrouwde omgeving. Home sweet home. Misschien is de verleiding groot om wat weg te zakken, maar let toch maar op je houding. Kijk goed hoe je in beeld komt tijdens het gesprek en stuur bij waar nodig. Straal vertrouwen uit dankzij oogcontact, een glimlach en open houding.
En tot slot … let op je kleding. Crocs of geruite pantoffels kunnen perfect maar een T-shirt dan weer niet. Want het is de bovenkant die in beeld komt.